TOP 09 kritizuje program rozvoje Brna, likviduje prý nezávislou kulturu

Brno, 13. února 2012 (MEDIAFAX) - Brněnská TOP 09 kritizuje program rozvoje města Brna, který zpracoval jako jeden ze svých zásadních dokumentů magistrát. Studie je velmi obecná a zpracovaná chybnými metodami, neobsahuje smysluplná doporučení a naprosto opomíjí přínos neprofesionálních kulturních organizací pro město, tvrdí strana. Opoziční zastupitelka Irena Matonohová v pondělí řekla, že nejen její strana, ale i řada dalších odborníků je přesvědčena o "bezobsažnosti" rozvojového dokumentu. Brněnská magistrátní koalice podle TOP 09 ani neumožnila kvalitní připomínkování.

Penize-bankovky-tisicikoruny

"Vyzýváme proto představitele města, aby konečně přestali mlčet a věrohodně vysvětlili účel a praktický dopad studie," řekla Matonohová. Rozvojovou koncepci magistrátu zároveň označila za produkt podzimních "zbrklých" rozpočtových škrtů, které připravily většinu kulturních organizací o pětinu městských dotací. Brno podle opoziční TOP 09 vydává téměř všechny volné peníze do svých příspěvkových organizací. "Tento fakt blokuje rozvoj kultury ve městě, protože tím koalice neúměrně zatěžuje rozpočet a peníze pak nezbývají k podpoře nezávislých kulturních organizací," řekla Matonohová.

Podle TOP 09 je nutné zrevidovat grantový systém. Radnice by měla také pozvat ke kulatému stolu odborníky a zástupce poradních komisí, které vedení magistrátu minulý rok z úsporných důvodů rozprášilo. TOP 09 požádala vedení magistrátu, aby vysvětlilo, jaký je vztah mezi příspěvkovými organizacemi města a nezávislou kulturní scénou z hlediska financí a kulturního přínosu pro město. "Rádi bychom také věděli, jak radnice komunikuje ohledně financování kultury ve městě s krajským úřadem a státem a zda bude moci koncepci kultury ve městě projednat březnové zastupitelstvo, a ne ji pouze schválit rada." řekla Matonohová.

Magistrát města Brna letos rozdělí svým příspěvkovým kulturním organizacím dohromady 750 milionů korun, na nezávislé soubory a instituce připadne 15 milionů korun.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Luboš Doupal 2012-02-18 07:30
Nezávislá kultura by měla zůstat nezavislá. A tedy z podstaty věci nemůže dostávat peníze, protože by se tím stala závislá.
Takže je všechno v nejlepším pořádku. :-)
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...