Kapitán obrazů z cest

Brno, 16. května 2014 - Už více než 7 let působí na brněnské scéně dokumentarista, fotograf a cestovatel Dušan Procházka. Mnozí znají jeho zážitkové akce z restaurací Noem Arch a Varny nebo jeho výstavy na brněnském letišti, v Domě pánů z Lipé, z galerie RWE, galerie Platinium či jiných scén.

obrazy z cest01

Více než 50 výstav, 5 knižních titulů, 2 CD a 2 DVD je zatím polovinou jeho záměrů. V každém případě je nadšeným průzkumníkem Středomoří a blízkých ostrovů, které se snaží postupně zmapovat, a to zcela nevšedním způsobem.

Založil portál www.obrazyzcest.cz, na kterém si můžete prohlédnout nejen jeho fotografie, texty a články, ale také práce kolegů, fotoamatérů z tohoto autorského miniklubu.

Jak ses dostal k fotografii, cestování a psaní?

K fotografiím a cestování jsem se dostal náhodou, když jsem doprovázel svého přítele Jadrana Šetlíka do Los Angeles. Tam jsem mu pomáhal s realizací výstavy na lodi Queen Mary. Pak jsem potkal kamaráda Jirku Kolbabu v Praze na letišti, jak tam připravoval svoji výstavu. No a tak mne napadlo udělat pár obyčejných obrázků ze svých obyčejných cest a také to zkusit. Nejprve jsem je vystavil v Moravské vinotéce a pak jsem je také dal dárkem brněnskému letišti, když mělo padesátku. Jako v pohádce mne do třetice inspiroval Jirka Vondrák, hudebník a spisovatel. Já začal psát o ostrovech a pobřežích Evropy. Takže mám tři inspirační zdroje, jako v „Černých baronech". Huska, Žižku a Jiraska.

obrazy z cest-Rim

V čem jsou tvoje akce zajímavé?

Začal jsem spojovat fotografie s gastronomií. Zpočátku to bývaly národní večery v restauraci Varna, později se přesunuly do sálu hotelového centra Noem Arch. Vypracovali jsme jakýsi zábavně naučný program, na kterém spojujeme obrazové zážitky fotoobrazů a AV projekce s gastronomickými specialitami.

Dnes se to jmenuje Středomořská párty. Simulujeme námořní plavbu od místa k místu a já dělám kapitána. Projdeme se po destinaci, ochutnáme speciality, degustujeme vína. Máme zajímavé hosty, různé partnery, živou i reprodukovanou hudbu a různé zajímavosti. Takže jde o vnímání všemi smysly. Mám také připravený rozhlasový nebo klubový pořad se svými povídkami z pobřeží a ostrovů. Těch je 20 a vyšly na 2 CD.

obrazy z cest-letiste

A jaká je tedy tvoje autorská a publicistická činnost?

Jsou to vesměs dokumenty ze Středomoří a blízkých cílů. V poslední době se snažím takto zmapovat pobřežní reliéf jižní Evropy. Vznikají tak obrazy a materiál pro výstavy a akce. Sbalím se a na 4 dny odskočím na zajímavá místa. Našel jsem několik dobrých spojů z Brna, Prahy, Bratislavy a Vídně. Po 2 cestopisech, Kanárském speciálu, povídkové knížce a fotoknize o ostrovech, připravuji další. Bude tam 30 letovisek od Gibraltaru po Bulharsko.

Udělal jsem si také radost a se synem jsme navštívili 3 evropské metropole. Vznikla z toho výstava PARIS–LONDON–ROMA, kterou jsem měl možnost letos už 2x představit – v Zetor Gallery a v Galerii Platinium. Je to sice trochu úlet pro „námořního kapitána", navíc notoricky známá města, ale mám nápad, pojmout to kontrastně – jak jsem to viděl já a teenager. A tak chystám svoji 7. knížku.

Dušana můžete občas zaslechnout v rubrice Cestovatel rádia Krokodýl na relacích s Petrem Holíkem. Už jich spolu udělali více než 25 a představují v nich oblíbená místa ve Středomoří.

Rozhovor vedl Roman Ravin
www.obrazyzcest.cz

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...