Festival Cinema Mundi navštívilo přes 13 tisíc lidí

Brno, 9. března 2011 (MEDIAFAX) - Větší návštěvnost než při minulém ročníku zaznamenali organizátoři filmového festivalu Cinema Mundi, do brněnských kin si našlo cestu více než 13 tisíc diváků. Ve středu o tom informovala PR manažerka akce Monika Futáková.

cinema250

„Přesná čísla budeme znát až ve středu večer a určitě je zveřejníme. Doprovodný program navštívilo asi až 2500 lidí,“ doplnil ředitel s tím, že návštěvnost ještě zvednou středeční projekce. Čadík na závěrečné tiskové konferenci poděkoval všem organizátorům i kraji a městu za finanční pomoc.

Podle dramaturga Lukáše Skupy festival uvítal 19 českých hostů, pět zahraničních a přijeli také zástupci 10 ambasád a národních kulturních institucí a středisek. „Všechna setkání proběhla na neformální úrovni,“ řekl dramaturg.

Nejvíce diváků si našlo cestu na projekce snímku O lásce a jiných běsech, který uvedla kostarická režisérka Hilda Hidalgo, oscarové vítěze Králova řeč a Lepší svět, mexický film Biutiful nebo francouzské drama O bozích a lidech.

Josef Čadík poděkoval Masarykově univerzitě (MU), jejíž studenti připravili ve spolupráci se svými pedagogy titulky k většině filmů. !V minulém semestru se této práce zúčastnilo asi 200 studentů," uvedla Athena Alchazidu, koordinátorka spolupráce s MU.

Ve středu, závěrečný den festivalu, udělí studentská porota Cenu Cinema Mundi. „Bude to ve Velkém Špalíčku ve 20.30 před projekcí alžírského filmu Mimo zákon,“ upřesnil Skupa s tím, že kromě hlavní ceny předají zástupci poroty i zvláštní ocenění.

Druhý ročník filmového festivalu Cinema Mundi, který v Brně představil kandidáty na Oscara z celého světa, skončí ve středu večer. Porotci z řad studentů Masarykovy univerzity rozhodnou na závěr filmové přehlídky o nejlepším snímku.

Cenu Cinema Mundi může získat některý z filmů Bibliotheque Pascal (Maďarsko), Biutiful (Mexiko), Brácha (Venezuela), Cizinka (Německo), Fish Tank (Velká Británie), Hranica (Slovensko), Království zvěrstev (Austrálie), Nazí v sauně (Finsko), O bozích a lidech (Francie), O lásce a jiných běsech (Kostarika), Proti proudu (Peru), Sbohem, Bagdáde (Írán), Strýček Búnmí (Thajsko), Špičák (Řecko), Lepším světě (Dánsko), Východ, západ, východ: Poslední sprint (Albánie) a Život především (Jihoafrická republika).

Michal Vanác

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...