Špilberk se přenese do pohádkové říše Hajundija brněnské výtvarnice Hanušové

Brno, 29. listopadu 2019 – Obrazy, ilustrace, koláže, šperky, trikové filmy i pohádkové knížky – to vše tvoří brněnská výtvarnice Karla Hanušová díky své fantazii a šikovným rukám. Z jejího díla vyzařuje kouzlo starých časů, vždyť největší inspirací paní Hanušové jsou její vzpomínky na dětství v brněnském Jundrově. Její celoživotní tvorbu nyní představí Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Výstava „Karla Hanušová: Hajundija, zem za zavřenýma očima“ tam začala 28. listopadu a potrvá až do 2. února.

vystava spilberk hanusova

Velký Cikorkáč, les Zlostřepýn, Moučná Lhota pod Špehýrnou a k tomu Wyrdové nebo Pinklžáni. O čem je řeč? O místech a postavičkách z Hajundije, tajemné země fantazie a snů. Brněnská výtvarnice Karla Hanušová (1947) má velkou představivost a zručné ruce. Maluje obrazy, kreslí ilustrace, vytváří koláže, šperky i ručně šité hračky, píše knížky a dokonce sama připravuje trikové filmy. Výtvarné umění jí však celý život bylo „jen“ zálibou. Pracovala např. v brněnském televizním studiu v oddělení dekorací, rekvizit či v maskérně; 17 let strávila v Nizozemsku. „Jako červená nit se dílem Karly Hanušové táhne vzpomínka na rodný dům v Jundrově, kde prožila dětství a kde poprvé popouštěla uzdu své obrazotvornosti,“ líčí kurátorka výstavy Ilona Víchová z Oddělení dějin umění Muzea města Brna.

Obrazy i další výtvory paní Hanušové přímo dýchají kouzlem starých časů. „Moje zlaté časy jsou první republika, to jsem ještě nebyla na světě. Ale z vyprávění starých lidí byl ten svět pro mě naprosto skutečný. Měla jsem ráda staré lidi, měli mi co říct,“ přiznává výtvarnice Karla Hanušová. Používá širokou škálu výtvarných technik: dnes s oblibou volí klasickou i digitální koláž či kombinovanou kresbu tužkou, vodovými barvami, pastelkami, temperami i černou propiskou, zatímco v počátcích u ní převládala olejomalba. „Karla Hanušová také zaznamenává své myšlenky a postřehy formou kratších básnických textů, ale píše i povídky a beletristické knihy,“ dodává Víchová. Vyšly už dvě: Povídání před klekáním (2011) a Hajundija, zem za zavřenýma očima (2012).

Právě Hajundija dala název celé zimní výstavě, která přiblíží poetickou tvorbu paní Hanušové. Zima je navíc jejím oblíbeným motivem. „Zimu jsem měla vždycky ráda, vzpomínám si na spoustu zimních radovánek v zasněženém Jundrově a na poklidné Vánoce. Já jsem zimní člověk,“ říká Hanušová. Výstava zavede návštěvníky nejen do období Vánoc a zimy, ale také do malebného světa plného snů a vzpomínek na staré časy. Děti si ve výstavě také budou moci projít tajuplný starobylý obchůdek, v němž potkají pohádkové bytosti z Hajundije. Muzeum města Brna v zimě tradičně představuje na hradě Špilberku brněnské osobnosti výtvarného umění, jejichž dílo je věnováno (nejen) dětem. V minulých letech tu vystavoval např. Pavel Čech nebo Vlasta Švejdová.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...