Věda hrou ve VIDA! science centru na brněnském výstavišti

Brno, 16. prosince 2014 - Zemětřesná deska, oceán v lahvi, kolo na laně, rotující místnost, simulátor povodně, model lidského srdce v nadživotní velikosti, společenství mravenců Atta, archeologické pískoviště či vodní tiskárna. To je jen malá ochutnávka z exponátů unikátního VIDA! science centra v pavilonu D na brněnském výstavišti, které 1. prosince poprvé otevřelo brány široké veřejnosti.

vida science centrum bvv brno

Na ploše téměř 5 000 m2 zde na hravé objevitele bez rozdílu věku čeká přes 150 interaktivních exponátů, díky kterým mohou lépe porozumět světu kolem nás. Unikátní expozice je rozdělena do čtyř hlavních tematických sekcí: Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Samostatná část, Dětské science centrum, je věnována dětem od 2 do 6 let.

„Moderní science centrum v sobě musí správně kombinovat prvky klasického muzea, školy a zábavního parku či multiplexu. Objevujete tu nejen očima, ale všemi smysly. Zábava by tu měla být všudypřítomná, ne však samoúčelná,“ říká Lukáš Richter, ředitel Moravian Science Center Brno, příspěvkové organizace Jihomoravského kraje, která VIDA! science centrum provozuje.

vida science centrum bvv brno brnenske vystaviste pavilon d

Zákaz dotýkání se vystavených exponátů zde rozhodně nečekejte, naopak si můžete vyzkoušet i složité přírodní jevy formou hry a zábavy. Myslíte si například, že je možné jezdit s kolem po laně několik metrů nad zemí, aniž byste se převrátili, či pomocí myšlenky hýbat s přesměty? I toto je v nově otevřené expozici můžete vyzkoušet. Doprovodný program zahrnuje představení plná zábavných pokusů a speciální programy pro školní skupiny i veřejnost. VIDA! science centrum bude mít otevřeno každý den od 10:00 do 18:00 hod. včetně vybraných svátků. Navštívit tento nový zábavní vědecký park tak bude možné například i 26. prosince 2014 nebo 1. ledna 2015.

Projekt Moravian Science Centre Brno vnikl v roce 2009. Zodpovědnost za přípravu, realizaci a provoz science centra na sebe vzal Jihomoravský kraj. Statutární město Brno se zavázalo spolu s krajem podílet se na spolufinancování provozu tohoto centra v době udržitelnosti projektu, která je stanovena na 5 let po otevření centra. Celková výše dotace projektu je téměř 600 miliónů Kč (85% ze zdrojů Evropské unie, 15% z národních zdrojů). Stavba brněnského science centra byla na brněnském výstavišti zahájena v polovině roku 2013. Více na www.vidasc.cz.

(red, tof), foto: archiv VIDA! science centrum


Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Jana 2015-01-21 15:49
Byl jste už někdo? Nějaká doporučení? Mlsně na to koukám už nějakou dobu a ne a ne se tam dostat...
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...