Za legendární stavebnicí Merkur zamiřte do Technického muzea

rno, 14. listopadu 2013 - Technické muzeum v Brně si pro své malé i velké návštěvníky připravilo výstavu o již legendární stavebnici Merkur. Výstava byla zahájena 11. listopadu a potrvá do února příštího roku. Na výstavě bude možné zhlédnout historii a vývoj této stavebnice, obdivovat propracované stavby, jako je železniční most v měřítku 1:42, ruské kolo, stavba Petřínské rozhledny a také modely strojů, v nichž byly použity součástky ze stavebnice Merkur.

Merkur 5

Návštěvníci se tak například seznámí s prototypem tzv. čočkostroje Otty Wichterleho nebo si sami mohou postavit něco z této nezapomenutelné skládačky.

Stavebnice Merkur se stále těší velké oblibě. O úspěchu této stavebnice svědčí i fakt, že se Merkur vyrábí dodnes. Firma sídlí v Polici nad Metují, kde provozuje i Muzeum Merkuru. Odtud byla výstava také zapůjčena. Autorem výstavy je sběratel Jiří Mládek, který stavebnici Merkur zasvětil pres třicet let svého života.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF