Špilberk Food Festival přilákal přes čtyři tisíce milovníků dobrého jídla

Brno, 20. května 2013 – Druhý květnový víkend nabídl vyznavačům dobrého jídla a kvalitního pití v Brně kulinářský svátek. Hrad Špilberk a jeho nádvoří se totiž proměnily v centrum nejlepších lahůdek a delikates. Ochutnat netradiční pokrmy, ale i jídelní klasiky přišlo na Špilberk Food Festival přes čtyři tisícovky lidí. Těm se zde představilo na patnáct restaurací.

SFF1

Již druhý ročník Špilberk Food Festivalu, který se uskutečnil v romantické atmosféře hradních nádvoří, sklidil stejně jako vloni velký úspěch. Zájmu se těšily jak speciální menu jednotlivých restaurací, tak široký doprovodný program či škola vaření. Festival přilákal na speciality, mezi kterými vyčnívaly například kalamára nadívaná jelítkem, živý mangový pudink s malinami, grilované humří maso, curry polévka z korýšů či hovězí veverka. Důležité bylo zejména dokonalé snoubení chutí pokrmů s českými a moravskými víny, které bylo hlavním tématem festivalu. „Dokonalá kuchyně je rozhodně o vzájemné komunikaci jídel a nápojů. Mnohdy nehledáme pouze ideální víno k potravinám, ale i naopak, můžeme vínu lehce podřídit chutě pokrmů," vysvětlil Michal Göth, šéfkuchař restaurace Pavillon.

SFF2I přes nepřízeň počasí se letos počet příchozích ochutnavačů na festivale zvýšil, největší zájem vzbudila i s nízkými teplotami a četným deštěm sobota. „V sobotu byla dominantou jednoznačně kuchařská show Zdeňka Pohlreicha. Zhlédnout ji přišel nečekaně velký počet zájemců," uvedla organizátorka festivalu Kateřina Bílková. Kromě slavného českého gastronoma a moderátora se na pódiu vystřídalo i mnoho dalších kulinářů. Svoje molekulární umění předvedl s úspěchem například Petr Koukolíček. „Podstatou avantgardní kuchyně je, že všechno chutná, jak má, ale vypadá to úplně jinak. Mění se skupenství a tvary. Můžete si tak dát například svůj oblíbený drink v kostce," přiblížil svoji zálibu Koukolíček. Pro publikum uvařil v neděli sépiový salát či lososa s ovesnou kaší i Roman Paulus, michelinský šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron. „Brněnská gastronomie si vede velmi dobře, o čemž jen svědčí tento festival. Město má velkou výhodu v blízkosti k lokálním dodavatelům," zhodnotil brněnské gastronomické počínání Paulus.

Hlavní festivalové dění se samozřejmě odehrávalo uvnitř jednotlivých prezentovaných restaurací, jejichž počet se oproti loňsku rozrostl o 6 nových přírůstků. Mezi nimi například i o Restaurant a steak house Monte Bú. „Jsme rádi, že můžeme těm, co nás neznají, představit netradiční přípravu masa. Necháváme je dozrávat třicet až šedesát dní, takže se nejedná se o klasické steaky, z čehož tu jsou návštěvníci pozitivně překvapení," chválil festival šéfkuchař Monte Bú Jiří Ampapa. Kromě argentinských i českých mas z brněnského steakhousu však vzbudil pozornost také sobotní steakový rekord. Na Špilberk Food Festivalu vznikl totiž největší český hovězí steak, a to pod taktovkou Brixton-Gastro, spoluprovozovatele restaurací Boulevard a Noem Arch. „Chtěli jsme festival něčím ozvláštnit. A tak jsme vytvořili téměř třinácti kilogramový steak, i s morkovou kostí a v úpravě na medium rare. Příprava nám zabrala asi devadesát minut," popsal rekord Marek Červenka, šéfkuchař restaurace Nekonečno.

SFF pruh

Maso si mohli uvařit i sami návštěvníci, a to přímo pod dohledem lektorů ze známé brněnské školy vaření Divoká vařečka. Připravili si například nízkého nebo vysokého roštěnce. „Kapacitu ve škole jsme tady téměř zaplnili, vařit si vyzkoušelo denně v průměru kolem padesáti nadšenců. Překvapivě se tady učily přípravu pravých šťavnatých steaků převážně ženy," zhodnotil školu vaření na Špilberk Food Festivalu Michal Barták, majitel studia Divoká vařečka. Kdo však netoužil po pořádném fláku masa, mohl v sobotu ochutnat dietnější hmyzí menu. Cvrčka na másle, saranče s kuskusem či třeba mrkvový koláč se sušeným hmyzem zde nabídla restaurace Leporelo+. „Zájem o hmyzí speciality byl opravdu velký. Návštěvníci zkonzumovali celkem na 500 porcí různého hmyzu," uvedla provozní restaurace Leporelo+ Lucie Pernicová.

Víkendovým programem provázel stejně jako vloni šéfkuchař Dalibor Navrátil. „Slovo food festival se odvíjí od veselí, zábavy a dobrého jídla. Což tento festival jednoznačně splňuje. Návštěvníci ho chválí, dokonce mi zaznívá do uší, že letos je ještě lepší než vloni," řekl Navrátil. Doplňkem letošního ročníku pak byly také řízené degustace jednotlivých vinařství v romantické atmosféře Královské kaple. „Letos nejvíce chutnal rýnský ryzlink 2008. Je to víno velmi harmonické, ideální ke sladkovodním rybám nebo tuňákovi," prozradila Vladimíra Mrázová z vinařství Sonberk. V průběhu degustací měli příchozí možnost dozvědět se spoustu zajímavých informací nejen o vínech, ale také lokálních vinicích. Například i o historických souvislostech. „Lidé si často pletou název naší vinice a nazývají ji Sonbergem. Tato viniční poloha, mimochodem jedna z nejlepších v České republice, je však zapsaná ve vinařském zákoně už v roce 1995 česky, tedy jako Sonberk. Proto se užívá pouze počeštělý název," vysvětlila Mrázová.

Festival se konal pod záštitou primátora statutárního města Brna Romana Onderky a za podpory města Brna a Vinařského fondu. Díky úspěchu se již organizátoři začínají zamýšlet nad jeho příštím ročníkem. „Chtěli bychom rozšířit festival i na další terasy. Letos se to bohužel ještě kvůli rekonstrukcím nepovedlo. Chceme také pozvat větší množství restaurací," plánuje organizátorka Kateřina Bílková.

Zdroj: ŠFF, foto: Alexandr Štěrba, DVF s.r.o.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF