Přijďte ochutnat do Paláce Šlechtičen tradiční kuchyni

Brno, 18. července 2011 – Svoji představu o tom jak má vypadat tradiční kuchyně jižní Moravy a Dolního Rakouska bude v úterý 19.7.2011 v  Paláci šlechtičen na Kobližné ulici prezentovat šéfkuchař „rakousko-uherské“ restaurace Hansen Radim Procházka, nositel zlaté medaile ze soutěže Moravský kuchař. Svoje umění bude předvádět od 14. do 17 hodin a ti, kdo se přijdou podívat, budou mít samozřejmě možnost také ochutnat.

 

Kuchar

Kuchařská exhibice jednoho z brněnských mistrů vařečky se koná jako doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, kterou ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava. Výstava, která se uskutečnila v rámci projektu přeshraniční spolupráce, bude v Brně otevřena do konce prázdnin. Pak ji budou moci zhlédnout rakouští sousedé ve Wilfersdorfu, v adventním čase pak bude otevřena v Telči.

Výstava přibližuje společné i rozdílné momenty jihomoravské a dolnorakouské gastronomie. „Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje v tradiční lidové, stejně jako v městské stravě. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé poloviny 19. století až po dnešek,“ řekla Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava. Škála témat je podle ní poměrně široká.  Autoři se věnovali jak jídlům, která přinášejí pouze základní nasycení, tak i těm, která vždy patřila jen k významným a svátečním dnům. Expozici dominuje stůl, který ve speciální videoprojekci prezentuje jídelníček pana rady a na druhé straně jídelníček chalupníka. Autoři samozřejmě nezapomněli ani na nápoje, jež jsou pro oba regiony typické, tj. především víno, pivo, mošty, ale třeba také káva, které obyvatelé regionů po obou stranách státní hranice doslova propadli.

Výstava je vybavena česko-německým komentářem a doprovází ji atraktivní katalog, který připravili odborníci na regionální gastronomii z obou zemí. Vstup na výstavu, stejně jako degustace,  je zdarma.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...