Festival Jídlo z blízka představí špičkové regionální suroviny
Brno, 1. července 2013 – Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku odhalí návštěvníkům letní gastronomický festival Jídlo z blízka. Od 8. do 31. července si mohou hosté v osmnácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů. O podrobnostech akce informovala za pořadatele Lucie Frgalová.
„Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu," lákají pořadatelé na třetí ročník festivalu.
Festival Jídlo z blízka patří k největším gastronomickým událostem na jižní Moravě. Je založen na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu v jídelním lístku. Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům a podporuje jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.
„Festival v letním období vhodně doplňuje kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňuje si léto v Brně naplno užít," říká Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které festival organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla".
V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozvědí, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než 600 spokojených hostů," dodává Frgalová.
Labužnické menu „Od vidlí až na vidličku" si můžete vychutnat od 8. do 31. července v brněnských podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka.
V roce 2011 akce začínala v 6 restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos proběhne v 18 restauracích. Kompletní program a rezervační systém festivalu najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Exkluzivní partner sekce
Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |