Hrady.cz

Festival Jídlo z blízka představí špičkové regionální suroviny

jidloBrno, 1. července 2013 – Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku odhalí návštěvníkům letní gastronomický festival Jídlo z blízka. Od 8. do 31. července si mohou hosté v osmnácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů. O podrobnostech akce informovala za pořadatele Lucie Frgalová.

„Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu," lákají pořadatelé na třetí ročník festivalu.

Festival Jídlo z blízka patří k největším gastronomickým událostem na jižní Moravě. Je založen na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu v jídelním lístku. Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům a podporuje jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Festival v letním období vhodně doplňuje kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňuje si léto v Brně naplno užít," říká Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které festival organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla".

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozvědí, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než 600 spokojených hostů," dodává Frgalová.

Labužnické menu „Od vidlí až na vidličku" si můžete vychutnat od 8. do 31. července v brněnských podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka.

V roce 2011 akce začínala v 6 restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos proběhne v 18 restauracích. Kompletní program a rezervační systém festivalu najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.


Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2018  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
161718192022
23242526272829
3031     
Nejbližší akce
21.07. Večer s kytarou pod širým nebem..
02.08. Zahradní slavnost u cimbálu..
15.08. Obrana města Brna za třicetileté v..
07.09. Výstava kaktusů a sukulentů..
05.10. Noc vědců v botanické zahradě..
07.10. Dobrá karma, bleší trhy, 6. brněns..
18.10. Výstava citrusů a jiných užitkovýc..
09.11. Výstava exotického ptactva, morčat..

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Tiskárna Brno (CCB)
Grand Prix Austerlitz 2018