Festival Jídlo z blízka představí špičkové regionální suroviny

Brno, 1. července 2013 – Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku odhalí návštěvníkům letní gastronomický festival Jídlo z blízka. Od 8. do 31. července si mohou hosté v osmnácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů. O podrobnostech akce informovala za pořadatele Lucie Frgalová.

jidlo

„Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu," lákají pořadatelé na třetí ročník festivalu.

Festival Jídlo z blízka patří k největším gastronomickým událostem na jižní Moravě. Je založen na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu v jídelním lístku. Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům a podporuje jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Festival v letním období vhodně doplňuje kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňuje si léto v Brně naplno užít," říká Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které festival organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla".

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozvědí, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než 600 spokojených hostů," dodává Frgalová.

Labužnické menu „Od vidlí až na vidličku" si můžete vychutnat od 8. do 31. července v brněnských podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka.

V roce 2011 akce začínala v 6 restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos proběhne v 18 restauracích. Kompletní program a rezervační systém festivalu najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...