Emilovci opět v ulicích, handicapovaným sportovcům můžete přispět do pátku

Brno, 17. dubna 2013 - Od pondělí 15. dubna mohou lidé ve stovce měst České republiky podpořit veřejnou sbírku Svátek s Emilem na pomoc handicapovaným sportovcům. Na 1 500 středoškoláků bude po celý týden prodávat přívěsky a odznaky s ptáčkem se zlomeným křídlem, symbolem Nadačního fondu Emil. Výtěžek poputuje na realizaci sportovních her pro děti s handicapem.

nadacni-fond-emil-dobrovolnici

Jedenáctý ročník veřejné sbírky na podporu handicapovaných dětí a mládeže, Svátek s Emilem, začíná v pondělí 15. dubna a potrvá celý týden ve všech krajích České republiky. Sbírku pořádá, ve spolupráci se středními školami, Nadační fond Emil, který již jedenáct let přispívá k integraci handicapovaných dětí a mládeže do běžného života prostřednictvím sportu. Nad sbírkou Nadačního fondu Emil převzal záštitu předseda Asociace krajů České republiky a hejtman Jihomoravského kraje, Michal Hašek a spolu s ním jednotlivě i zástupci všech krajů České republiky.

Jan-kraus-nadacni-fond-emilNadační fond Emil pravidelně přispívá na sportovní vybavení pro handicapované děti a mládež a pomáhá jim tak realizovat sportovní aktivity na volnočasové, soutěžní i profesionální úrovni. „Za jedenáct let se nám podařilo přivést stovky mladých lidí s handicapem ke sportování a učinit tak jejich život bohatší. To je možná ještě důležitější než výčet částek, za něž jsme nakoupili sportovní vybavení, nebo zaplatili hodiny trenérů,“ říká člen správní rady Emila herec a moderátor Jan Kraus.

Celý týden budou dvojice dobrovolníků označených nálepkou s ptáčkem Emilem nabízet kolemjdoucím upomínkové předměty za symbolických 30 korun za kus. K vidění budou nejenom ve velkých krajských městech, ale i v malých obcích po celé České republice. Vybrané příspěvky budou dobrovolníci schraňovat ve speciální, zaplombované pokladničce.

„Pro letošní veřejnou sbírku jsme zajistili sérii velkých odznaků s Emilem sportovcem a přívěšky na klíče. Ohlasy dobrovolníků i veřejnosti z minulého roku byly velmi pozitivní, proto jsme se tyto předměty rozhodli použít i nyní,“ prozradila koordinátorka sbírky Lucie Kořínková o jedenáctém ročníku Svátku s Emilem.

Odznaky zachycující Emila, ptáčka se zlomeným křídlem v osmi různých sportovních disciplínách upozorňují na nezaměnitelnou roli sportu v životě dětí. „Boccia dceři pomohla získat sebevědomí, dokáže se díky ní více prosadit v kolektivu. Navíc ji motivuje k neuvěřitelným výkonům,“ přiznala Renata Vlčková, matka patnáctileté hráčky boccii, paralympijského sportu podobného pétanquu.

Peníze z loňské sbírky zajistily účast českých dětí na Hrách Evropského paralympijského výboru pro mládež, podpořily handicapovanou plavkyni Barboru Antonovičovou, tým ragbistů a basketbalistů na vozíku i hráče integrované boccii.

Veřejná sbírka by ale nemohla fungovat bez pomoci dobrovolníků. „Jsme velmi mile překvapeni tím, kolik studentů je v dnešní době ochotno bez jakéhokoliv nároku na odměnu pomoci svým vrstevníkům,“ doplňuje ředitel Nadačního fondu Emil Vítězslav Dohnal. Pro studenty středních škol je týdenní Svátek s Emilem příležitostí podpořit své mladší kamarády. „Neustále jsem lidem vysvětlovala, komu a jak jejich příspěvky pomohou. Nejvíce mě pak potěšila ochota kolemjdoucích koupit si třeba i čtyři kusy upomínkových předmětů najednou,“ přiznala sedmnáctiletá dobrovolnice, studentka Veronika Zichová, která se účastnila veřejné sbírky v loňském roce.

nadacni-fond-emil

Nadační fond Emil podporuje handicapované sportovce v jejich úsilí dosáhnout cíle i vítězství už jedenáctým rokem. Své jméno získal fond podle olympijského běžce Emila Zátopka a jeho symbol, Emil, ptáček se zlomeným křídlem, je pro handicapované děti i mládež nadějí, že i bez křídel lze žít. Autorem ptáčka Emila je výtvarník Rostislav Pospíšil. Od doby svého vzniku podpořil Nadační fond Emil více než 7 tisíc handicapovaných sportovců prostřednictvím 22 milionů korun.

O tom jaké konkrétní aktivity jsou z výtěžku Svátku s Emilem podporovány, rozhoduje pravidelně správní rada Nadačního fondu Emil, v níž zasedají například herec a moderátor Jan Kraus, paralympionik a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek či olympionička ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová. O výši výtěžku i o tom, jak se s penězi naloží, bude veřejnost informována.

Na konto Nadačního fondu Emil lze přispívat i celoročně prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS EMIL a odesláním na číslo 87777 nebo zasláním libovolné sumy přímo na benefiční účet číslo 235 966 264/0300.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...