Zoo má nový přírůstek, mládě klokana rudokrkého. Medvídkům se daří

Brno, 8. března 2012 – Mládě klokana rudokrkého v těchto dnech vykouklo na chovatele brněnské zoo. Narodilo se přibližně před třemi až čtyřmi týdny, doteď jej však samice zcela schovávala ve vaku. Tam si pobude ještě několik dalších měsíců. Vidět malého klokánka je nyní otázkou štěstí a trpělivost, jakmile však trochu povyroste, stane se jistě atraktivním lákadlem návštěvníků Zoo Brno. Stejně tak mláďata kamčatské medvědice se mají čile k světu. Návštěvníci zoo uvidí medvídky ve výběhu snad již v průběhu dubna. Lidé také mohou stále zasílat své návrhy na jejich pojmenování. O mláďatech informovala mluvčí Zoo Brno Lucie Kapounová.

klokan_mlade

Skupinu klokanů rudokrkých tvoří v brněnské zoologické zahradě dvě dospělé samice a dva samci, nově i jedno mládě. To se narodilo mladé samici, které chovatelé dali jméno Julinka. Mládě klokana rudokrkého uvidíme „hopsat" ve výběhu snad již v průběhu května nebo června.

Není bez zajímavosti, že mládě klokana rudokrkého váží po narození necelý 1 gram! I přesto, že je nedokonale vyvinuté, je schopno samo vyšplhat do matčina vaku, kde se pevně přichytí k bradavce. Několik měsíců pak mládě tráví ve vaku a dokončuje tam svůj vývoj. Samice klokana rudokrkého nosí mládě ve vaku téměř nejdéle ze všech druhů klokanů, až 40 týdnů. I když je po narození zcela holý, později má klokan rudokrký po celém těle i na ocase hustý kožíšek, proto snese i chladnější podnebí. Rád si pochutnává na trávě, listech, výhoncích keřů nebo pupenech, mimo zoo žije ve skupinách o 8-20 členech. Přirozeným prostředím těchto klokanů je jihovýchodním pobřeží Austrálie a Tasmánie.

Medvíďata čeká první krok

Malým medvědům kamčatským je 6 týdnů, mají se čile k světu a krásně přibírají. To vše chovatelé vidí díky kameře nainstalované v porodním boxu. Odhadem by nyní mohla medvíďata vážit 2 až 3 kg, mohla by už mít první zub a teď se jen můžeme vsadit, kdy udělají první samostatný krok. Mělo by se tak stát v příštích dvou týdnech. Záleží teď na Kamčatce, kdy se rozhodne své potomky ukázat světu. Mělo by to být v průběhu dubna.

Podobně, jako u mláďat ledního medvěda, i v tomto případě mohou lidé navrhovat a později i vybrat jména pro medvíďata. V tuto chvíli ale zatím chovatelé neznají pohlaví mláďat a lidé tak mohou pouze tipovat, jaká jména by medvědům do budoucna slušela. Tipy na jména pro medvědy můžete uvádět na facebooku Zoo Brno, nebo je můžete zaslat na emailovou adresu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...