Slavnosti vína

V brněnské zoo se navzdory tuhým mrazům rodí mláďata

Brno, 11. února 2012 (MEDIAFAX) - Nejméně tři mláďata pouštní kočky a jeden přírůstek u prasátek pekari bělobradých zaznamenali chovatelé u březích samic v brněnské zoo. Mláďata se narodila v mimořádně mrazivých dnech, přesto se jim daří dobře, řekla v sobotu mluvčí zoo Lucie Kapounová. Samec pouštní kočky Osiris, který se na brněnskou Mniší horu přestěhoval z Londýna, je podle chovatelů zdatný partner. S Evou, samicí původem z polské zahrady, zplodil v Brně mláďata potřetí. "Vypadá to, že mláďata jsou tři," řekla Kapounová. Chovatelé nechtějí ale zvířata rušit, je proto možné, že až nastane čas a matka koťata vyvede z porodní bedny, překvapí je vyšším počtem mláďat.

Středoevropské střídání počasí pouštním kočkám nevadí, protože i ve své domovině jsou zvyklé na drsné podmínky a teplotním výkyvům jsou dobře přizpůsobené. Na rozdíl od jiných kočkovitých šelem si hrabou nory, kde se přes den chladí a ukrývají přes vše spalujícím sluncem, v noci pak za minusových teplot vyrážejí na lov. Na Mniší hoře obývají speciální boudičky.

Všechny pouštní kočky jsou podle ošetřovatelů skvělými lovci. "Lovecké schopnosti si v brněnské zoo cvičí alespoň na živém hmyzu, který tvoří součást jejich jídelníčku," řekla Kapounová. Ten je však dále složený z myší, potkanů a kuřat.

Pouštní kočky jsou navzdory vizáži divokými šelmami. V Africe si je sice domorodci někdy odmalička ochočí, v zoo ale nikdo nic podobného podle Kapounové ani nezkoušel.

V přírodě se kočky pouštní dožívají zhruba pěti let, v zajetí při dobré péči i trojnásobku. "Ve srovnání s domácími kočkami má kočka pouštní krátké uši, které jsou umístěné nízko po stranách hlavy. Mimo jiné proto, že když se vydává na svůj pravidelný noční lov, umožňuje jí to lépe se skrýt, když číhá na kořist," řekla Kapounová. Nejčastěji loví drobné hlodavce, jako jsou tarbíci či pískomilové, jejich jídelníček obohacují i ještěrky, například scinkové nebo gekoni a spokojí se i s většími kousky hmyzu.

Na svoji kořist vyčkává trpělivě, útočí nečekaně a svoji oběť zabíjí kousnutím do vazu. "Pokud to nestačí, dotřepe ji k smrti. Má-li dost, úlovek si zahrabe a po čase se k němu vrátí," řekla mluvčí zoo. Přes den tyto nevelké šelmičky, jejich váha se pohybuje okolo tří kilogramů, odpočívají, aktivní jsou hlavně v noci. Nejsou závislé na vodě, potřebné tekutiny získají z potravy.

Kromě pouštních koček se v brněnské zoo narodilo v těchto dnech i prasátko pekari, jehož domovinou je jižní Mexiko a Argentina. Spolu s ním se chovné stádo rozrostlo na 16 zvířat. "Zatím není jasné, jakého je prasátko pohlaví. Selátko je teď stále se svojí matkou a v mrazivých dnech se do výběhu určitě nepodívá," řekla Kapounová. Mládě vyjde podle ní ven, až se teploty zase začnou šplhat lehce nad nulu. V panujícím mrazivém počasí jsou dospělí pekari k vidění venku ve výběhu jen chvíli, přes poledne. Nízké teploty jim nesvědčí.

Pekari se živí kořínky, trávou, červy a na přilepšenou dostávají tato zvířata i kousky masa. "I když působí jako velmi roztomilá zvířata, musí být i u nich ošetřovatelé obezřetní," dodala Kapounová.

Jiří Nováček, ilustrační foto:  zoobrno.cz

Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kulturní akce v Brně

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN