Brněnští doktorandi vynalezli přístroj, který vinařům usnadní analýzu vína

Brno, 18. října 2011 (MEDIAFAX) - Pětičlenný tým doktorandů z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně se zabývá novou metodou analýzy cukru a kyselin ve víně. Po tříletém snažení stojí mladí vědci před dokončením unikátního projektu, jehož výsledek si hodlají nechat patentovat. 

hrozny_otevrenesklepy.cz250

Jedním z týmu je i Miodrag Milovanovič ze Srbska, který prostřednictvím stipendijního programu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu celý projekt zabývající se analýzou složení vína dokončuje. "Analýzy, které se v současnosti dělají, jsou pomalé, komplikované a nepřesné. Každý test například na třísloviny, obsah cukru či alkoholu se musí dělat zvlášť. My pracujeme na tom, aby z jedné analýzy bylo více výsledků najednou," řekl Milovanovič.

Analyzátor bude podle mladého výzkumníka schopen zpracovat sedm až osm vlastností vína najednou. Změří cukernatost, obsah kyselin a tříslovin či obsah alkoholu. Rozbor bude hotový za několik desítek minut. Změření a zaknihování všech těchto veličin jsou přitom pro vinaře, který chce své produkty prodávat, povinné. "Patent by tak měl vinařům jejich práci zjednodušit a zlevnit," uzavřel výzkumník.

Projekt nazvaný vědecky "Bioelektronický jazyk pro charakterizaci vína" spěje podle srbského doktoranda ke svému konci. V dubnu příštího roku už budou známy výsledky a celý nový systém analýzy se bude patentovat.

Pokud vše vyjde podle předpokladů, práce vinařů se velmi zjednoduší a zlevní. "Dnes se vzorky vína buď vozí do laboratoří, nebo si vinaři dělají zkoušky na cukr a kyselinu sami. Testy jsou však nepřesné a zbytečně složité," doplnil srbský výzkumník. Úspora nákladů podle něj spočívá především v tom, že budoucí přístroj, takzvaný analyzátor či vícekanálový biosenzor, si vinař zakoupí a všechny zkoušky si jednoduše a hlavně přesně udělá sám.

Jiří Nováček, foto: otevrenesklepy.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF