Inspekce zakázala užívání nelegální výrobny tofu v Brně

Brno, 22. září 2011 (MEDIAFAX) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala využívání prostor výrobny tofu v Brně. Ve čtvrtek řekl Michal Spáčil ze SZPI s tím, že výrobna nebyla udržovaná v čistotě a byla celkově ve špatném stavu.

 

Stara-budova

"Inspekce ve středu společně s policií provedla kontrolu nelegální výrobny tofu v Brně Tuřanech na Saidově ulici. Inspekce ihned zakázala další využívání těchto prostor k výrobě potravin," uvedl Spáčil.

 

Provozovna vznikla v objektu bývalého zemědělského zařízení, který nebyl nijak zrekonstruovaný a přizpůsobený pro potravinářskou výrobu. "Chybělo i příslušné kolaudační rozhodnutí," řekl mluvčí.

"V celém prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi s plísní. V objektu byl nahromaděný odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin," sdělil Spáčil s tím, že výrobce nepředložil v den kontroly doklady o původu používaných surovin. "Neměl také systém sledování a vyhodnocování rizik, jehož zavedení ukládá provozovatelům potravinářských podniků příslušná evropská legislativa," vysvětlil Spáčil.

Výrobna nebyla ani v registraci SZPI jako u příslušného dozorového orgánu, čímž nebyla naplněna další zákonná povinnost.

SZPI zakázala užívání prostor a také zakázala uvádět do oběhu čtyřicetikilogramový sojový výrobek připravený k expedici.

Inspekce zároveň zahájila správní řízení o uložení pokuty.

 

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...