Magistrát zavalily tisíce žadatelů o nové občanské průkazy a pasy

Brno, 10. května 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský magistrát zavalily žádosti lidí o vydání nových občanských průkazů a cestovních pasů. Během jediného dne odbavili úředníci na 11 pracovištích 740 žadatelů o doklady, řekl ve čtvrtek mluvčí radnice Pavel Žára s tím, že město kvůli náporu žadatelů rozšířilo úřední hodiny. Jen například během pondělka požádalo podle Žáry o nové občanské průkazy 282 lidí. "Dalších 458 občanů podalo žádosti o cestovní pasy, z nich se v 360 případech jednalo o pasy pro děti do 15 let," upřesnil mluvčí magistrátu.

razitko

Lidé vzali magistrát útokem hlavně proto, že 26. června končí platnost zápisů dětí v cestovních dokladech rodičů. Děti musí mít od té chvíle při cestách do zahraničí vlastní pas nebo občanský průkaz. Obyvatelé Brna proto nyní hromadně žádají o vydání dokladů - podle Žáry tak jako každý rok na poslední chvíli, až před sezonou dovolených.

Brněnský magistrát se podle Žáry snaží náporu lidí čelit tím, že zřídil čtyři nová pracoviště, která pomohou davy žadatelů zvládnout. Nové přepážky by měly začít fungovat nejpozději 1. června, magistrát se nyní snaží pro ně zajistit potřebné software.

Radnice rovněž od 14. května až do odvolání rozšiřuje úřední hodiny oddělení cestovních dokladů, a to v úterý, čtvrtek a pátek do 13 hodin. "Rozšíření úředních hodin se bude týkat pouze příjmu žádostí o vydání cestovních dokladů s biometrickými údaji," upozornil Žára.

Další rozšíření úředních hodin podle něj není možné, protože pracovníci magistrátu po úředních hodinách vyřizují úřední korespondenci, kompletují vyhotovené a dodané doklady ze Státní tiskárny cenin a připravují je k převzetí občany. Podle Žáry tak úřednice zpracují tisíce dokladů měsíčně.

Podle zjištění agentury Mediafax je situace komplikovaná téměř na všech úřadech obcí s rozšířenou působností v Česku. Ty jsou totiž od ledna na svých pracovištích cestovních dokladů povinny přijímat i žádosti o vydání občanských průkazů. Ministerstvo vnitra přitom fakticky nenavýšilo počet těchto pracovišť, finanční zajištění navýšení počtu úředníků navíc ponechalo k tíži obcím i přesto, že se jedná o výkon státní správy.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...