Novinky brněnských vinoték – srpen 2022

Brno, 1. srpna 2022 – K létu patří bubliny a růžovky. Není proto divu, že se nám v srpnu mezi novinkami sešla celá řada perlivých, šumivých a třeba i aromatizovaných vín. A spousta růžových a žádné červené. Vychutnávejte léto!

Vivat vinum 04 600x400

 

 

Prosecco Rosé Extra Dry 2021 Prosecco Rosé DOC - Vinařství LAHOFER 67x234

Prosecco Rosé Extra Dry 2021 Prosecco Rosé DOC

Vinařství LAHOFER
Itálie, Veneto

265 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD, VVI)
Půvabné prosecco oslnivé barvy šípkové růže, jejíž tóny dominují i květinově ovocnému buketu. Jemné a intenzivní perlení dodává na svěžesti delikátní chuti, ta je harmonická a šťavnatá, s převládající stopou po májových třešních a granátovém jablíčku. Alkohol 11,5 %.

Ryzlink rýnský Frizzante Collection 2021 - VÍNO HRUŠKA 64x236

Ryzlink rýnský Frizzante Collection 2021

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Vinohrádky
197 Kč (HRU)

Jemně perlivé suché bílé víno. Jemná, květnatá vůně po lipovém květu a dlouhá pikantní kyselinka je zárukou svěžesti, kterou jistě oceníme v letním období. V chuti se příjemně prolínají ovocné tóny jablečného pyré a minerály. Svěží charakter vína s delší perzistencí, ocení nejen znalci vína.

Frizzante Muškát žlutý 2021 moravské zemské víno - Vinařství HANZEL 63x263

Frizzante Muškát žlutý 2021 moravské zemské víno

Vinařství HANZEL
Vinařská podoblast Znojemská
205 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD, VVI)

Bílé perlivé polosuché víno sycené oxidem uhličitým. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 8,3 g/l, kyseliny 6,9 g/l. Z mohutného, extraktivního vína se díky přidání CO2 stalo osvěžující letní pití, které ve vůni okouzlí limetkovými a květinovými tóny. Plná, dlouhotrvající a jemně kořenitá chuť se nese na citrusové a elegantní vlně šťavnatých pomerančů a pomerančové kůry.

Muflon white demi sec jakostní šumivé víno 65x226

Muflon white demi sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
245 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Sekundární fermentační buket žlutého ovoce s jemným a dynamickým perlením přechází v chuti do lehké vanilky s harmonickým cereálně autolýzovým závěrem. K salátům z čerstvého nebo i zavařeného žlutého ovoce, k dietním úpravám sladkovodních ryb nebo čerstvým sýrům. 11,5 % alkoholu.

Muflon rosé demi sec jakostní šumivé víno 65x238

Muflon rosé demi sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
245 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Převládá vůně přezrálého jádrového ovoce, jež je doplněna příjemnými broskvovými tóny. Lehce nasládlá chuť se svěžími kyselinkami, které dodávají vínu harmoničnost. Vhodné k těstovinovému salátu s kuřecím masem nebo i k lehkým sýrům. 11,5 % alkoholu.

Cabernet Moravia rosé 2021 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar 63x249

Cabernet Moravia rosé 2021 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Vrbice, Úlehle
179 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Rosé z kabernetových odrůd bývá nejvýraznější v barvě, vůni i chuti. Plné, mazlivé i šťavnaté, ideální pro jarní a letní večery. Barva je jahodová s lososovými odlesky. Vůně je pikantní a výrazná, s projevem ostružinových a malinových listů. Ve druhé vlně linecká marmeláda. Chuť je plná, svěží a oblá. Zprvu přichází zralé jahody, poté jahodový kompot a krvavý grep. Doporučeno k tataru z mladého býčka.
Stříbrná medaile – Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session 2022 (Španělsko)

  • Stříbrná medaile – Vinum Juvenale 2021 (Brno)
  • Zlatá medaile – Jarovín Rosé 2022 (Velké Pavlovice)

Cabernet Sauvignon rosé 2021 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar 63x250

Cabernet Sauvignon rosé 2021 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická
179 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Exepresivní a pikantní, ale také jemně marmeládové. Barva je intenzivně malinová. Vůně je široká, bohatá a pevná. Velmi příjemné tóny zralých malin a lesních jahod doplňují tóny marmelád z lesního ovoce. Chuť je neuvěřitelně bohatá a šťavnatá. Přináší vše z vůně a kandované ovoce. Cukr z ovoce a marmelád je vyvážen svěžestí malin, rybízu a lesních jahod. K pikantním tapas.

  • Zlatá medaile – Le Mondial du Rosé 2022 (Francie)
  • Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2021 (Brno)
  • Stříbrná medaile – Jarovín Rosé 2022 (Velké Pavlovice)

UP ŠPRITZ aromatizovaný vinný nápoj - Rodinné vinařství Jedlička Bořetice 60x242

UP ŠPRITZ aromatizovaný vinný nápoj

Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice, Terasy
210 Kč (VUD)

Letní osvěžující nápoj vhodný v parných dnech a při grilování. Perlivý nápoj připomínající známý Aperol Spritz. Výrazná vůně pomerančů a vanilky. Stačí pouze zalít led popřípadě přidat plátek pomeranče a nápoj je připraven ke konzumaci. Složení: víno, hroznový cukr, voda, aroma, barvivo, sorban draselný. 8 % alkoholu.

B E Z aromatizovaný vinný nápoj - Rodinné vinařství Jedlička Bořetice 60x248

B E Z aromatizovaný vinný nápoj

Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice, Terasy
190 Kč (VUD)

Vinný nápoj s nízkým obsahem alkoholu s přírodní vůní květů černého bezu. Ideální osvěžení na léto v parných dnech a při grilování. Složení: víno (Ryzlink rýnský), voda, hroznový cukr, květy bezu. 6,5 % alkoholu.

 

Rosé Kozí horky 2021 pozdní sběr - Vinařství Vajbar 63x249

Rosé Kozí horky 2021 pozdní sběr

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická, Rakvice, Kozí horky
179 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Terroirní víno z historické viniční trati Kozí horky. Celý den osluněná vinice, na které keře Merlotu a Svatovavřineckého sají minerály z hlubokého podloží. Poloha, minerální podloží a přísná redukce úrody dávají ty nejlepší podmínky pro vznik špičkového vína. Barva je svěže malinová. Vůně je plná a široká. Přináší mísu letního ovoce – jahod, malin, mirabelek a červeného rybízu. Chuť je suchá, šťavnatá a svěží. Bílý rybíz se snoubí s červeným, špendlíky a lesními jahodami. Dlouhou šťavnatou dochuť uzavírá červený grep. Zajímavé suché víno, které dokonale prezentuje svůj terroir. Ke štice na kořenové zelenině.

Veltlínské zelené 2020 pozdní sběr - Vinařství Hulata 60x264

Veltlínské zelené 2020 pozdní sběr

Vinařství Hulata
Morava
160 Kč (HUL)

Suché bílé víno. Barva je zelenkavá, vůně kořenitá, svěží. Chuť vyvážená, šťavnatá, můžeme v ní hledat lipový květ, jemně hořké mandle, travnaté tóny. Víno je díky své vyváženosti vhodné pro denní stolování. Lze kombinovat s širokou škálou pokrmů. Kyseliny 5,4 g/l, zbytkový cukr 1,0 g/l, alkohol 13 %.

  • Zlatá medaile – Hradecký pohár vína 2022 (Hradec Králové)

Veltlínské zelené 2020 moravské zemské víno - Vinařství Cigánek 64 237

Veltlínské zelené 2020 moravské zemské víno

Vinařství Cigánek
Morava
295 Kč (KAR)

Oblíbené jemně kořenité víno s vůní lipového květu. V chuti můžeme najít vyváženou kombinaci ovocných tónů s vyšším obsahem osvěžujících kyselin. Barva má světle zelenou až zelenožlutou. Voní po lipovém květu a pepři. Chuť je svěží a pronikavá. Doporučen ke kuřecímu masu nebo zeleninovým krémům. Alkohol 12 %, zbytkový cukr 0,2 g/l, kyseliny 6,0 g/l.

Sylvánské zelené 2021 pozdní sběr - VÍNO BLATEL 60x266

Sylvánské zelené 2021 pozdní sběr

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Floriánky
209 Kč (LGB)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 3,9 g/l zbytkového cukru a 5,7 g/l kyselin. Víno je žluto-zlatavé barvy s elegantní vůní bílých květů, akátu, cukrového melounu a broskve. Chuť je propojena s vůní, doplněna o jemnou ovocitost bílého rybízu s citrusovou šťavnatostí a dlouhou minerální dochutí. Víno je vhodné ke krémovým polévkám, zeleninovým rizotům, rybám a jemnějším sýrům.

Ryzlink rýnský BETON 2021 pozdní sběr - Vinařství Baláž 60x263

Ryzlink rýnský BETON 2021 pozdní sběr

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Valtická
320 Kč (ROC)

Bílé suché víno s 13,5 % alkoholu, 6,5 g/l zbytkového cukru a 9,0 g/l kyselin. Zlatavě žlutá barva. Výrazný Ryzlink rýnský s jemnou a elegantní aromatikou, šťavnatým a osvěžujícím patrem s dlouhou minerální dochutí. Doporučeno k středomořským i sladkovodním rybám, k plodům moře nebo ke klasické české kuchyni.

Riesling Federspiel Ried Achleiten 2021 - Weingut Jäger 59x264

Riesling Federspiel Ried Achleiten 2021

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau, Achleiten
399 Kč (U3D)

Jemný hřejivý minerální dotek. Svěží, voňavý ryzlink s velmi jasnou, kompaktní a jemnou vůní peckovin, jako jsou meruňky. Velmi jemná minerální chuť. Sklizeň proběhla ručně v polovině října. Hrozny byly rozemlety a po lisování kvasily v ocelových tancích. Po 3 měsících bylo víno filtrováno a lahvováno. Suché, alkohol 12,5 %, kyseliny 7,1 g, zbytkový cukr 3,0 g.

Rulandské bílé 2020 pozdní sběr - Vinařství Hulata 59x259

Rulandské bílé 2020 pozdní sběr

Vinařství Hulata
Morava
160 Kč (HUL)

Suché bílé víno. Rulandské bílé, mezinárodně používaný název Pinot Blanc, je starobylá moštová odrůda révy vinné pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Barva světle zelenožlutá. Jemná, květinová vůně. V chuti můžeme hledat hrušky, mandle chlebovou kůrku. Rulandské bílé se hodí k uzeným rybám, kuřecímu masu a tvrdým sýrům. Vhodné k archivaci. Kyseliny 5,4 g/l, zbytkový cukr 1,9 g/l, alkohol 13 %.

Savilon 2019 pozdní sběr - Vinařství Hulata 59x265

Savilon 2019 pozdní sběr

Vinařství Hulata
Morava
180 Kč (HUL)

Suché bílé víno. Savilon byl vyšlechtěn na Moravě a do odrůdové knihy zapsán v roce 2010. Barva vína je světle zelenožlutá. Vůně kořenitá až dřevitá. Chuť vína je plná, harmonická, minerální s pikantní kyselinkou. Odrůda se dá kombinovat s těstovinami, drůbežím masem či mořskými plody. Víno zrálo rok v dubovém sudu. Kyseliny 5,1 g/l, zbytkový cukr 0,4 g/l, alkohol 13 %.

  • Zlatá medaile – Národní soutěž vín 2021 – Velkopavlovická podoblast (Valtice)
  • Zlatá medaile – TOP 30 vín Modrých Hor 2017 (Velké Pavlovice)

Děvín Top Collection 2021 výběr z hroznů - VÍNO HRUŠKA 63x239

Děvín Top Collection 2021 výběr z hroznů

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Jalubí, Vinohrádky
319 Kč (HRU)

Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 35,5 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Jedinečné terroir Bílých Karpat vyzdvihuje přednosti této odrůdy. Nabízí bohatou vůni připomínající čerstvý lipový med a sladké hrozinky, které se dále rozvíjí i v chuti. Zráním získává až meruňkový charakter s náznaky propolisu a pampelišek.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – srpen 2022

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
HUL – Vinotéka Hulata
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROC – RockWine
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...