Novinky brněnských vinoték – únor 2020

Brno, 1. únor 2020 – Na únor si vinaři přichystali přehlídku krásných nových vín. Objevují se vína odrůdová i cuvée, tichá, ale i šumivá. Na všech vínech je znát, že už mají nějaký ten den zrání za sebou a jsou připravena poskytnout nevšední zážitek.

Vivat vinum 05 600x400

 

 

Cuvée barrique Merlot  Cabernet Sauvignon 2017 výběr z hroznů - Vinařství Vajbr 64x243

Cuvée barrique Merlot + Cabernet Sauvignon 2017 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice
299 Kč (VPV)

Nejvyšší řada vín vinařství, tentokrát pojaté jako cuvée. Víno zrálo více než 18 měsíců v barrique sudech Seguin Moreau. Díky tomu nabízí velmi elegantní a hluboké tóny. Dekantace doporučena! Barva vína je temně granátová. Vůně je exkluzivní, mnohovrstevná a bohatá. Potkává se tu koření z kvalitního sudu, jemné tóny kouře a čokolády s celým spektrem kompotovaného a sušeného lesního bobulového ovoce. Chuť je hladká a oblá, nazrálá a teplá. Zprvu dominuje lesní a zahradní bobulové ovoce, poté přichází jemný dotyk kůže a velmi dlouhý závěr s jemnými tříslovinami a višněmi v čokoládě. Doporučeno ke steaku z dobře vyzrálého hovězího.

Crémant de Vinselekt Pinot  Chardonnay extra brut 2016 - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 65x239

Crémant de Vinselekt Pinot – Chardonnay extra brut 2016

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
331 Kč (BOR, MBV, MOR, VPV)

Buket kandovaného ovoce s cereáliemi v medové krustě doprovází vápencovo-sprašová mineralita s pikantními kyselinami v závěru. K tuňáku ve vlastní šťávě se středoevropskými bylinkami, citronovou trávou a mangovou salsou nebo variacím krevet a plodů moře. 13,5 % alkoholu.

Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr - Vinařství Baláž 57x252

Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská podoblast, Dolní Dunajovice, Pod Slunným vrchem
230 Kč (ROC)

Bílé suché víno s 3,7 g/l zbytkového cukru, 6,3 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Světle žlutá barva, ve vůni je cítit ovocná aromatika jádrového ovoce v závěru s nádechem jemné citrusovosti. Patro je suché a přímé se šťavnatou limetkovou kyselinou a středně dlouhou ovocně-minerální dochutí. Doporučeno k sladkovodním rybám a měkkým čerstvým sýrům.

Cuvée St. Antonius 2018 výběr z hroznů - VÍNO BLATEL 57x253

Cuvée St. Antonius 2018 výběr z hroznů

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká podoblast
185 Kč (LGB)

Cuvée v Blatnici vyráběli již předkové, kdy se jim podařilo naleznout rovnováhu mezi odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Víno je žlutozlaté s vůní lučních květin, kdoule, hrušky a medu. Chutí se ovocnost velmi elegantně prolíná s plností, mineralitou a svěží kyselinkou v závěru. Víno se snoubí s tvrdým kozím sýrem, rybami a drůbežím masem. Můžeme podávat s krémovými omáčkami. Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu, 6,1 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin.

  • Stříbrná medaile – Cuvée 2017 (Ostrava)
  • Zlatá medaile – komise veřejnosti – Cuvée 2019 (Ostrava)
  • Stříbrná medaile – GRAND PRIX VINEX 2019 (Valtice) 

Rulandské bílé 2017 pozdní sběr - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka 59x250 kopie

Rulandské bílé 2017 pozdní sběr

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Za Turoldem
169 Kč (KAR)

Hrozny pocházejí z 40leté vinice a je to předposlední sklizeň z tohoto vinohradu. Ve vůni jsou zastoupeny jak ovocné vůně, tak i lehká chlebovinka typická pro tuto odrůdu. Doporučeno k rybám, lehkým masům a nebo jen tak pro radost z krásného dne. Zbytkový cukr 6,2 g/l, alkohol 12,5 %. Polosuché bílé víno.

MORR 2016 pozdní sběr - Rodinné vinařství Jedlička Bořetice 60x246

MORR 2016 pozdní sběr

Rodinné vinařství Jedlička Bořetice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice, Čtvrtě
210 Kč (UZM, VKH, VSV, VUD)

Bílé suché víno s 0,3 g/l zbytkového cukru, 5,6 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Osobitá kombinace odrůd Muškát Ottonel a Ryzlink rýnský si již nalezla širokou vrstvu přátel mezi milovníky vín. Jemné tóny žlutého melounu se mísí s nádechem lipového květu a bílého rybízu. Vyvážená plná chuť zanechá v ústech stopy bělomasé broskve a lipového thé s kapkou akátového medu. Hodí se k drůbeži, zeleninovým a těstovinovým salátům, k rybám jako je například pstruh.

  • Seal of approval – AWC Vienna 2018 (Rakousko)
 

Kerner 2016 pozdní sběr - Vinařství Baloun 58x249

Kerner 2016 pozdní sběr

Vinařství Baloun
Morava, Mikulovská podoblast, Drnholec, Výsluní
250 Kč (VPV)

Kerner je německá odrůda vzniklá křížením Trolínské a Ryzlink rýnský. Víno má svěží zelenožlutou barvu. Víno nezapře svůj původ. V krásné kompozici se zde snoubí ušlechtilost Ryzlinku rýnského a jemné muškátové až kořenité tóny Trolínského. V chuti jednoznačně dominuje harmonie. Ušlechtilé medové tóny jsou elegantně doplněny svěží kyselinkou. Celkově je víno velmi příjemně pitelné. Doporučeno podávat k předkrmům, lehkým úpravám ryb, drůbeže a telecímu masu. Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu, 5,6 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin.

  • Stříbrné ocenění Terroir – International Competition of Terroir Wine 2017 (Francie)
  • Stříbrné ocenění Terroir za ambaláž – International Competition of Terroir Wine 2017 (Francie)
  • Stříbrná medaile – GRAND PRIX VINEX 2017 (Valtice)
  • Stříbrná medaile – Weinparade Poysdorf 2018 (Rakousko)

Rulandské šedé Vinum Palaviense 2017 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 58x254

Rulandské šedé Vinum Palaviense 2017 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, Bergrus
265 Kč (BOR, MBV, MOR, VPV)

Buket přezrálých žlutých rynglí s jemnou vanilkou a sušeným ovocem müsli tyčinky přechází do zavařených mandarinek s elagotaniny francouzského dubu v závěru. Ke kachní paštice s kousky Foie grass s pomerančovým gelem nebo telecímu brzlíku se sherry omáčkou a restovaným pórkem. Rovněž potěší se sýry s omývanou oranžovou kůrou. 13,0 % alkoholu.

Ryzlink rýnský 2018 - Vinařství sv. Barbora 57x253

Ryzlink rýnský 2018

Vinařství sv. Barbora
Morava, Slovácká podoblast, Ratíškovice, Hrubé pole
209 Kč (KAR)

Polosuché bílé víno barvy lipového květu. Ve vůni typické ryzlinkové tóny – lipový květ a med. Chuť je velmi plná, šťavnatá, harmonická, s příjemným zbytkovým cukrem a šťavnatou kyselinkou a dlouhým ovocným závěrem. Po ručním sběru následovala macerace po dobu dvou dní a poté víno leželo 6 měsíců na jemných kvasničných kalech. Zbytkový cukr 11,7 g/l, kyseliny 6,1 g/l, alkohol 12,0 %.

  • Zlatá medaile – Mikulovské vinné trhy 2017 (Mikulov)
  • Stříbrná medaile – Víno Bojnice 2019 (Slovensko)

Dornfelder 2018 moravské zemské víno - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka 56x251 kopie

Dornfelder 2018 moravské zemské víno

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Na Pískách
159 Kč (KAR)

Červené suché víno. Harmonické víno s příjemnou vůní lesních plodů, v chuti je lehčí velmi jemné s vyváženou kyselinou. Barva je sytá rubínová. Hodí se k pokrmům z hovězího masa a zvěřiny, ale i k příjemnému posezení s přáteli. Zbytkový cukr 3,8 g/l, alkohol 13,0 %. Cukernatost hroznů 19 °NM.

Zweigeltrebe 2018 pozdní sběr - Víno Perk 64x232

Zweigeltrebe 2018 pozdní sběr

Víno Perk
Morava, Znojemská podoblast, Miroslav, U Vinohradu
210 Kč (MAS)

Červené suché víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Barva je purpurově červená, s tmavými odlesky, světlejším meniskem a velmi dobrou viskozitou. Bohatá vůně připomíná povidla, ostružiny a nové koření. Chuť je výraznější a připomíná granátové jablko, červený rybíz a jeřabiny. Závěr vína je delší s kořenitým charakterem. Ležením na lahvi bude krásně dozrávat.

Charmat Deer blanc demi sec jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 65x225

Charmat Deer blanc demi sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
265 Kč (BOR, MBV, MOR, VPV)

Sekundární fermentační buket žlutého ovoce s jemným a dynamickým perlením přechází v chuti do lehké vanilky s harmonickým cereálně autolýzovým závěrem. K salátům z čerstvého nebo i zavařeného žlutého ovoce, k dietním úpravám sladkovodních ryb nebo čerstvým sýrům. 12,0 % alkoholu.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – únor 2020

BOR Borgo Shop
KAR Vinárna U Karafy
LGB La Gurmán Boutique
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
ROC RockWine
UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VKH Vinotéka Svobodné spolkové republiky Kraví hora
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VSV Vinný sklípek Vinárium
VUD Vinárnička u Divadla

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...