Salon vín chystá první kolo hodnocení, bude vybírat z 703 vzorků

Brno, 19. listopadu 2015 - Nejprestižnější soutěž České republiky Salon vín – národní soutěž vín 2016 se připravuje na první kolo hodnocení, které proběhne ve dnech 18. – 20. listopadu v Národním vinařském centru ve Valticích. Do prvního kola bylo na základě nominací přihlášeno celkem 703 vín od 105 vinařství.

salon vin cr valtice krystof turek

Soutěž pořádá Národní vinařské centrum, o.p.s. pod odbornou garancí Svazu vinařů ČR a pod záštitou prezidenta České republiky a ministra zemědělství ČR. Medializaci soutěže podpořil Vinařský fond.

Nominaci, tedy možnost zúčastnit se 1. kola Salonu vín – národní soutěže vín, získala vína na základě výsledků v Národní soutěži vín ve znojemské, mikulovské, velkopavlovické a slovácké a ve vinařské oblasti Čechy. Celkem bylo v nominačních kolech Národní soutěže vín hodnoceno 1423 vín od 215 přihlašovatelů, což z této soutěže dělá největší soutěž vín u nás.

Ze 703 vín přihlášených do 1. kola hodnocení je tradičně nejvíce vín v kategorii A, tedy bílá suchá vína (377 vín), dále v kategorii E, tedy vína červená suchá (161 vín). Z hlediska odrůd je nejvíce Ryzlinků rýnských (76 vín), dále Rulandských šedých (61 vín) a Chardonnay (48 vín). Z červených vín je nejvíce odrůdy Frankovka (38 vín). Z hlediska ročníků jsou nejsilněji zastoupeny ročníky 2014 (299 vín) a 2013 (269 vín). Nejstarší víno je z ročníku 2005.

„Salon vín je projektem, který se neustále rozvíjí. O úspěchu tohoto rozvoje svědčí mimořádný zájem vinařů, ale také stále rostoucí návštěvníků degustační expozice. Letos jsme v Salonu vín přivítali opět o více než 20 % návštěvníků více než v předchozím roce a předpokládáme, že letos počet návštěvníků, kteří absolvovali některý z degustačních programů v expozici Salonu vín, překoná číslo 20 000 osob,“ řekl k Salonu vín Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Vína budou hodnotit naši nejlepší degustátoři – držitelé evropských degustačních zkoušek dle ČSN ISO 8586-2, kteří prošli navazujícím proškolování v Národním vinařském centru. V komisích budou zastoupeni vinařští technologové, sommelieři, obchodníci s vínem, novináři se zaměřením na víno a také zástupci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Degustátoři budou hodnotit vína pomocí originálního počítačového systému ELWIS, který usnadňuje práci degustátorů a eliminuje chyby při případném sečítání bodů při tradičním ručním sečítání.

Na první kolo, ve kterém vyberou degustátoři nejlepších 200 vín, naváže finální – druhé kolo soutěže, které proběhne 8. prosince 2015 ve Španělské konírně státního zámku ve Valticích.

Vyhlášení výsledků soutěže a otevření nového ročníku degustační expozice Salonu vín se uskuteční na konci ledna 2016. V průběhu měsíce ledna bude expozice uzavřena a bude probíhat příprava nového ročníku.

Zdroj: NVC, foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...