Židenické florbalistky slaví vítězný víkend s pětibodovou příchutí

Brno, 2. března 2021 – Úvod roku 2021 se židenickým florbalistkám zrovna nevydařil. Zatím se pohybují na hranici postupu do play-off a perou se o každý bod. Postup či nepostup do vyřazovací fáze klasicky rozhoduje o úspěchu v dané sezóně.

zidenice florbalistky

V tomto představoval poslední únorový víkend důležitou zkoušku. Na Dračice totiž čekaly souboje s tradičními soupeři o vyřazovací boje. Židenice obě utkání zvládly a po výhrách 6:4 a 6:5 na nájezdy získaly důležitých 5 bodů do závěrečného zúčtování. Únor tak zakončily s bilancí 4 výher a 2 proher.

KM automatik FBK Jičín - K1 Florbal Židenice 4:6 (1:3, 1:1, 2:2)
Branky: 3. a 28. Kuchařová, 42. Žůrková, 45. Matušková - 13. a 19. Romančáková, 15. Staňková, 26. Indrová PH, 47. Dernerová, 60. Urbášková
Vyloučení: 4-1
Využití: 0-1
Zásahy brankářek: Vokatá 30 - Remešová 23

Sobotní zápas s Jičínem měl být podle papírových předpokladů ten snazší. Jenže papírové předpoklady a realita jsou mnohdy naprosto odlišné. Hráčky KM automatik FBK Jičín vlétly do zápasu jako uragán a vedení se ujaly už v čase 2:42. Špatné střídání nabídlo slibnou příležitost ze standardní situace, kterou využila domácí Kuchařová.

Toto zaváhání ale Dračice probralo. Zapnuly na vyšší obrátky a postupně do konce první třetiny překlopily skóre na svou stranu. O vyrovnání se postarala Lucie Romančáková, kterou o dvě minuty později napodobila Šárka Staňková. Obzvláště Lucie Romančáková má v posledních zápasech skvělou formu, kterou potvrdila i svým druhým zásahem v čase 18:16.

V druhé třetině ženy pokračovaly v aktivní hře a byly lepším týmem na hřišti, což po zásluze vedlo k navýšení vedení. V přesilové hře se trefila Martina Indrová. Pak ale došlo k útlumu a po zásazích Kuchařové, Žůrkové a Matuškové se Jičínu podařilo vrátit zpět do zápasu. Pro takové případy mají naštěstí Židenice ve svých řadách už dlouhých 300 zápasů Andreu Dernerovou, která vrátila Židenicím zpět ztracené vedení. Toto vedení ještě v poslední minutě zpečetila Urbášková zakončením do prázdné brány. Snadný zápas se tak proměnil v drama, které naštěstí neskončilo ztrátou důležitých bodů.

zidenice florbalistky cely tym

K1 Florbal Židenice - FATPIPE Tigers Start98 Kunratice 6:5pn (3:1, 0:1, 2:3, 0:0)
Branky: 5. Urbášková, 13. a 47. a rozh. nájezd Dernerová, 13. Moravcová, 55. Romančáková - 11. Pěnkavová, 24. a 52. Vejvodová, 52. Zlatníková, 59. Kovaříková
Vyloučení: 1-1
Využití: 0-0
Zásahy brankářek: Remešová 22 - Janglová 33

Nedělní zápas představoval přímý souboj o 7. místo. Na domácí půdě Dračice změřily síly s nováčkem FATPIPE Tigers Start98 Kunratice. Kunratice ale nejsou doslovným nováčkem. Vznikl fúzi týmů Kunratic a TIGERS Jižní Město, které bylo Židenicím soupeřem v loňském čtvrtfinále. Úvod utkání ženám vyšel daleko lépe než v sobotu a v čase 4:35 se poprvé prosadila Eva Urbášková krásnou střelou od mantinelu. Toto vedení Židenice uklidnilo, ale další góly ne a ne přidat. Naopak Kunratice vyrovnaly v 11. minutě po střele Pěnkavové.

Židenice si ale vzaly své vedení rychle zpět, nejdříve po vydařeném napadání zajistila Andrea Dernerová překlopení skóre na stranu Dračic a ani ne minutu po ní zaznamenala premiérovou branku v Extralize žen Karolína Moravcová. Gólové hody ale netrvaly dlouho a zápas se opět proměnil spíše v taktickou bitvu.

Na začátku druhé třetiny nastřelila tyč Romančáková a hostující Vejvodová potvrdila staré známé rčení „nedáš, dostaneš“ a překonala domácí Remešovou. Jednalo se o jedinou branku druhé třetiny, další minuty se hra přelévala na obě strany bez výraznějších brankových příležitostí. Důležitost utkání se začala projevovat až ve třetí třetině, kdy se hra začala přiostřovat, což vedlo i k odpískání samostatného nájezdu, které bohužel neproměnila domácí kapitánka Drápalová. Židenice tento moment ale nezlomil a k vidění bylo několik krásných akcí, které ale nebyly odměněny gólem. Prosadila se až Andrea Dernerová, která opět ukázala, jak důležité je napadání soupeře při rozehrávce.

Zápas ale byl vyrovnaný, a i hráčky Startu se dočkaly gólu, dokonce dvou. Slepené trefy během 15 vteřin vstřelily Zlatníková a Vejvodová. Židenice naštěstí nedovolily selhání a naopak Lucie Romančáková vrátila vedení zpět na stranu domácích. Bohužel se nejednalo o poslední branku zápasu. Hostům se totiž vydařila hra v šesti a minutu před koncem srovnali, o vyrovnávací branku se postarala povedenou ranou od mantinelu Kovaříková. Ani následné prodloužení neurčilo vítěze. a na řadu tak přišla trestná střílení. Vyrovnané utkání pokračovalo i v nájezdech. Až po dlouhých osmi sériích byl zápas ukončen nájezdem Dernerové, která vystřelila Židenicím bod navíc.

Perný program Extraligy pokračuje o víkendu dalšími dvěma zápasy. Ženy se nejprve postaví Vítkovicím a v neděli se v rámci brněnského derby utkají s Bulldogs Brno.

zidenicke florbalistky objeti

Autor: Ondřej Vývoda


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...