První brněnská hala na curling otevře v areálu Nové Zbrojovky

Brno, 17. října 2019 – Spolek Curling Brno a město Brno zve veřejnost na slavnostní otevření první haly tohoto oblíbeného olympijského zimního sportu v Brně. Do areálu Nové Zbrojovky v ulici Lazaretní si o víkendu 19.–20. října 2019 může přijít zdarma vyzkoušet curlingový odhoz a metení úplně každý. Curlingové dráhy a kameny zapůjčilo a zprovoznilo město, za provoz haly odpovídá spolek.

curling kameny

Curlingové dráhy původně postavené pro olympijský park najdete v nové curlingové aréně, která vznikla v jedné z nevyužívaných hal areálu Nové Zbrojovky. „Snažili jsme se najít vyhovující místo, které už existuje. A našli jsme díky tomu skvělé uplatnění pro jinak obtížně využitelné industriální prostory,“ vysvětlil předseda spolku Curling Brno Lukáš Merta. Hala bude v provozu do dubna 2020, kdy kvůli počasí končí curlingová sezona. Znovu se pak otevře na podzim 2020.

„V současnosti jsou v provozu dvě ze tří curlingových drah. Třetí bude k dispozici v listopadu,” uvedl Lukáš Merta. Během montáže totiž bylo zjištěno, že pro zprovoznění třetí curlingové dráhy chybí technické zázemí pro chlazení dráhy z důvodu předchozí změny tvaru instalovaných drah. Zároveň je v okolí drah nutné položit zátěžový koberec, který zamezí přenášení nečistot na curlingovou dráhu.

Z těchto důvodů doporučila Rada města Brna zastupitelstvu města vyčlenit 554 tisíc Kč na nákup rozvaděče, koberce a dalších technických náležitostí. „Vítáme v Brně veškeré sporty, i ty méně tradiční. Brňané – a nejen oni – si budou moci vyzkoušet tento zajímavý sport. O tom, že je curling oblíbený, jsme se přesvědčili loni v rámci olympijského festivalu na výstavišti. Zájem o něj byl enormní,“ uvedl radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý.

Hala bude otevřena každý den a ledové dráhy budou po celou dobu k dispozici veřejnosti. Nováčky do pravidel a způsobu hry zasvětí přítomní instruktoři. V sobotu 19. října v 11 hodin bude slavnostně přestřižena páska a rozkrojen dort za účasti předních českých curlerů, zástupců Světové curlingové federace a zástupců vedení města.

Návštěvníci zhlédnou, jak curling hrají několikanásobní mistři České republiky při exhibičním zápase. Mohou se také zúčastnit různých soutěží. Na akci bude přítomen i mistr České republiky Jiří Snítil se svým týmem, který se zapojí do tréninku účastníků a rád se podělí o zkušenosti z českých a zahraničních soutěží.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...