V Brně i Šlapanicích si lidé mohou zabruslit na ekologickém syntetickém ledu

Brno, 29. listopadu 2019 – Nepotřebují k provozu žádnou vodu ani elektřinu. Je tedy možné je postavit kdekoliv a kdykoliv, protože nejsou závislá na okolní teplotě. Umělá eko-kluziště jsou trendem poslední doby a stále víc měst v České republice jim dává přednost před klasickými ledovými plochami. Rozhodli se pro ně i na brněnské Lesné, kde eko-kluziště otevřeli v sobotu 23. listopadu.

brusle led damske

„Kluziště využíváme už třetí rok. Městská část Brno-sever tehdy koupila panely, protože to bylo levnější než klasický led a také kvůli ekologii. Dříve byly kluziště na dvou místech, letos jsme postavili jedno velké na Lesné a k tomu na stejném místě přidali jedno pro malé začínající bruslaře a malé hokejisty,“ uvedla Eliška Masaříková ze Střediska volného času Lužánky. Podle ní bruslaři oceňují hlavně to, že mohou bruslit i v době, kdy ještě většina klasických kluzišť neotevřela.

Další výhodu vidí v tom, že kluziště se skládá z jednotlivých panelů spojených pomocí systému pero-drážka. „Díky tomu můžeme kluziště upravovat, jak potřebujeme. Na příští rok plánujeme udělat plochu ještě větší, přidáme další pás panelů,“ dodala.

Eko-kluziště se syntetickým ledem se otevře také ve Šlapanicích na Brněnsku. Otevření plánují na příští týden ve čtvrtek (5. prosince). „Bruslení oceňují hlavně učitelé a učitelky ze základních a mateřských škol. Umělé kluziště je vhodné pro učení bruslení a výhodou je to, že ho můžeme využívat i v jarních měsících. Lidé si u nás mohou zabruslit zdarma,“ podotkl místostarosta Šlapanic Michal Klaška.

Šlapanice využívají kluziště se syntetickým ledem už několik let. „Minulý rok mělo eko-kluziště 200 metrů čtverečních, letos to bude 364 metrů. Na ploše Glice se lidé sklouznou stejně dobře jako na klasickém ledu. Stačí jim k tomu obyčejné brusle, ale je potřeba je mít nabroušené,“ říká obchodní ředitel společnosti Glice pro Českou a Slovenskou republiku Tomáš Paleček.

Syntetický led je ekologický. Díky tomu každé ze zmíněných kluzišť ušetří přes 18 000 litrů vody, která by jinak byla pro provoz stejně velké ledové plochy potřeba. Kromě toho nepotřebuje ani žádnou elektrickou energii. „Šetření vodou je v současné době sucha velmi důležité, i proto dává stále více měst přednost umělým kluzištím před ledovými,“ dodává Paleček.

Umělá kluziště s technologií Glice jsou vhodná pro rekreační bruslení, ale využívají je i hokejisté NHL k tréninku. Velkou výhodou je to, že je možné je umístit téměř kamkoliv, vyžadují minimální údržbu a jsou nezávislá na okolní teplotě.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...