Boxer Konečný se stal profesionálním mistrem světa WBO v lehké střední váze

Brno, 5. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Český boxer Lukáš Konečný se ve čtvrtek v Brně v městské sportovní hale ve Vodově ulici stal profesionálním mistrem světa v lehké střední váze organizace WBO do 69,85 kg, když porazil Francouze Salima Larbiho v 7. kole dvanáctikolového zápasu před limitem. Trenéři Larbiho hodili do ringu ručník.

boxer-lukas-konecny

Lukáš Konečný měl v prvních dvou kolech bodovou převahu, ve druhém výraznější, zasahoval o devět centimetrů vyššího soupeře častěji na spodek, ovšem Francouz ve třetím kolem naznačil své možnosti. Ve druhé minutě zaútočnil sériemi úderů na Konečného hlavu, několikrát tvrdě zasáhl a obličeji českého boxera se objevila krev. Konečný však reagoval okamžitě, zvýšil tempo a ve třetí minutě se odehrával strhující box.

Larbi se snažil o rovnocenný boj i ve čtvrtém kole, ale v závěru byl blízko k počítání. V pátém kole měl český boxer jasnou převahu a soupeř inkasoval několik tvrdých direktů na hlavu. Larbi však nerezignoval a snažil se direkty, švihy a zvedáky jít za rozhodujícím úderem, jímž by eliminoval narůstající Konečného bodovou převahu. V šestém kole Konečný zvýšil sílu úderů, ale ubral na tempu, neplýtval silami, lépe si připravoval úder. Francouz byl v defenzívě. V 7. kole Francouz Konečného náporu podlehl. Po sérii úderů na hlavu v kombinaci s direkty na žebra byl Francouz počítán a poté jeho trenéři hodil do ringu ručník. Lukáš Konečný byl verdiktem rozhodčích vyhlášen vítězem K.O. Titul světového šampiona, první pro českého boxera, bude zatím držet provizorně, dostane právo ho obhajovat jako první.

Konečný k titulu mistra světa šel dlouhou cestou. Měl se o něj jako vyzývatel utkat už vloni v září s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem, zápas byl naplánován do Brna. Ukrajinský obhájce titulu se však kvůli údajnému zranění omluvil a později mu organizace WBO titul odebrala. Dzinziruk neboxoval. Další duel o titul šampiona se měl odehrát 10. března v Brovarech u Kyjeva, Konečného soupeřem měl být Rus Zaurbek Bajsangurov, jenže i tento borec se zranil.

Nakonec německý manažer Ulf Steinforth podle doporučení WBO zajistil Francouze Salima Larbiho. Čtyřiadvacetiletý borec alžírského původu z města Feyzin má nyní v profiringu ve statistikách 20 utkání, v nichž dosáhl 17 výher (4 K.O.), dvakrát prohrál, jedno skončilo utkání nerozhodně. Byl na 104. místě světového žebříčku boxrec.com a 11. v žebříčku WBO. Před brněnským zápasem boxoval naposledy 18. listopadu 2011 v Algiers v Alžírsku a porazil Isaaca Tordjra Seloma z Ghany ve 12 kolech na body.

Lukáš Konečný má nyní na kontě 49 vítězství a tří prohry, český boxer dosáhl 23 vítězství K.O. Před utkáním byl český borec na 13. místě světového žebříčku boxrec.com a v separátním žebříčku organizace WBO byl první. Na čtvrteční zápas čekal dlouho, naposledy stál v ringu 27. května 2011. Tehdy ve Zlatopramen Areně v Ústí nad Labem porazil ve 12 kolech na body v boji o titul mistra Evropy organizace EBU Francouze Husseyna Bayrama.

Ozdobou rámcových zápasů boxerského galavečera v Brně byl duel o tituly mistryně světa organizací WBF a WBO. Vysoce favorizovaná Němka Christina Hammerová, o hlavu vyšší, bojovala s Queen Tshalabalou z Jihoafrické republiky celých deset dvouminutových kol a zvítězila na body. Hammerová patří do stejné stáje SES jako Konečný.

Pavel Skramlík, Petr Říha, ilustrační foto: Petr Podroužek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...