Brno zadalo na poslední chvíli veřejné zakázky za miliardu korun

Brno, 2. dubna 2012 (MEDIAFAX) - V průběhu tří týdnů před 1. dubnem, kdy vstoupil v platnost nový zákon o veřejných zakázkách, vyhlásilo město Brno, městské části a společnosti vlastněné městem veřejné tendry v objemu přesahujícím jednu miliardu korun. V pondělí to  řekl opoziční zastupitel za TOP 09 Jan Kacer. Novela zákona totiž snižuje limity pro podlimitní veřejné zakázky a podstatně omezuje možnosti využívat ekonomických, finančních a technických kvalifikačních předpokladů k vyloučení "nevhodných" uchazečů o tendry. Brněnská TOP 09 se proto domnívá, že brněnské radnice a městské společnosti vypsaly narychlo výběrová řízení proto, aby se vyhnuly přísnější dikci zákona.

Penize-bankovky-tisicikoruny

"Spěch při vypisování veřejných zakázek zakládá důvodné pochybnosti o jejich účelovosti a transparentnosti," řekl Kacer. Jen za poslední čtyři dny platnosti starého zákona podle něj vyhlásily jednotlivé brněnské čtvrti 12 tendrů za 289 milionů korun.

Rekordmanem ve vypisování tendrů na poslední chvíli se stala radnice Brno-střed, ovládaná velkou koalicí ODS-ČSSD. "Jen během jediného dne, 23. března, vyhlásila veřejné soutěže za 625 milionů korun, přičemž hodnota na uzavření rámcové smlouvy na stavební práce je 470 milionů korun," řekl zastupitel městské části Brno-střed Bohumil Straka. TOP 09 se domnívá, že vyhlášením lukrativních tendrů jde radnice na ruku spřáteleným firmám. "Zajistí jim živobytí z veřejných peněz na několik let dopředu," dodal Straka s tím, že vypsané tendry navíc mnohonásobně přesahují objem peněz, který má radnice ročně v rozpočtu k dispozici na investice.

Podle TOP 09, která si zakázky na poslední chvíli prostřednictvím svých zastupitelů detailně zmapovala, většina brněnských "tendrů na poslední chvíli" obsahuje kritizované ekonomické, finanční a technické kvalifikační předpoklady, jakými jsou výše obratu, pojištění nebo certifikáty ISO.

"Eliminace účastníků nebo přidělení zakázky předem vybranému uchazeči, který jediný splní absurdní ekonomické, finanční a technické kvalifikační předpoklady, může mít a většinou i má negativní dopady na rozpočet obce, protože tyto zakázky jsou mnohem dražší, než pokud by je radnice přidělena ve férové soutěži," řekl.

Starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS) argumentaci politiků TOP 09 odmítl jako účelovou. "Tendry jsme připravovali už od podzimu a transparentně. Prošly celým schvalovacím kolečkem v komisích radnice a radou městské části," řekl agentuře Šťástka. "To, že jejich vyhlášení vyšlo na dobu konce starého zákona je shoda náhod," dodal.

TOP 09 by si podle něj měla zamést raději před vlastním prahem a "věnovat se problematice nefungujících pracovních úřadů, za které je politicky zodpovědná". Brněnské opoziční straně pak Šťástka vzkázal, ať si hledá jiná předvolební témata a "nesnaží se zviditelnit na neexistujících kauzách".

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...