Stanislav Moša získal Cenu Divadelních novin

Porota Divadelních novin udělila v sobotu 26. června režiséru Stanislavu Mošovi Cenu Divadelních novin za sezonu 2009/2010 v oboru hudební divadlo za jeho zinscenování muzikálu Probuzení jara. K udělení ceny došlo při sobotním slavnostním programu v Komorní scéně Aréna v Ostravě přenášeného živě ČT. Inscenace muzikálu Stevena Satera a Duncana Sheika Probuzení jara se hraje v Městském divadle Brno (MdB) od listopadu loňského roku, už čtyři roky po úspěšné premiéře na Broadwayi. Probuzení jara (orig. Spring Awakening) uvede MdB 24. a 25. srpna na Nové scéně Národního divadla v Praze.
Muzikál na motivy díla německého dramatika Franka Wedekinda je evropskému světu dobře známý. Tuto kdysi skandální tragédii dětství a dospívání věnoval autor rodičům a učitelům, které označil za skupinu lidí totálně netečných a lhostejných k potřebám mladé generace. Nové pojetí z pera amerických autorů, libretisty a textaře Stevena Satera a skladatele Duncana Sheika, je v podobě muzikálové adaptace naprosto novátorské, otevřené a strhující. Autoři přinesli na jeviště dílo nebývalé otevřenosti a pravdivosti, které s tradovaným muzikálovým sklonem k sentimentu a romantičnosti nemají nic společného.
Příběh skupiny mladých lidí na sklonku 19. století nabývá naprosto současný charakter a jeho poselství je alarmující. Stále živé mezigenerační problémy mezi rodiči a dětmi, mezi dětmi a učiteli – osobní ambice, touhy, frustrace, komplexy, rebelantství, neinformovanost, naivita, pokrytectví, vzájemné nepochopení, předsudky, maloměšťáctví – to vše, včetně sexuality a prvních erotických zážitků, je tu odkryto s odvahou, nekompromisností a přirozeností mladým lidem vlastní. Světově uznávaný muzikál získal sedm prestižních divadelních cen Tony.

jaro.jpg

 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...