Moravská galerie na Designbloku: SIDE-EFFECT Davida Böhma a Jiřího Franty

Brno, 5. října 2022 - Moravská galerie představuje v těchto dnech svou další výstavu, tentokrát na pražském Designbloku. Zaostřuje na autorské knihy a ilustrace umělců Davida Böhma a Jiřího Franty. Návštěvníci Superstudia Gabriel Loci prolistují nejen jejich knížky, ale uvidí také jejich novou projekci. To vše pod názvem SIDE-EFFECT. Designblok se uskuteční ve dnech 5.-9. října.

Side-Efect-Bohm Franta-Desigblok-2022-4-2048x1365

Výstava Moravské galerie se nachází v přízemí Superstudia a její dominantou je velká dřevěná maketa knihy, která slouží jako promítací plátno. Na jejích „stránkách“ návštěvníci zhlédnou autorskou projekci, která nabízí jiný rozměr dosavadní ilustrátorské tvorby Davida Böhma a Jiřího Franty. „Pro Moravskou galerii jsme vytvořili videosmyčku zabývající se ohledáváním a destruktivním zkoumáním, co knížka unese a jaké jsou možnosti jejího používání. Je to ilustrování ilustrace, vedlejší efekt, alegorie na konzumace knížek a sen v pevné vazbě s ražbou v jednom… A hlavně – žádná knížka není nikdy úplně dočtená,“ nastíní hlavní myšlenky projekce jeden z autorů výstavy David Böhm.

Davida Böhma a Jiřího Frantu spojilo při studiu na pražské AVU kamarádství, které přerostlo v dlouholetý pracovní vztah. Jejich knihy a ilustrace stále více zajímají čtenáře i odbornou veřejnost, což dokládá loňské ocenění Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku za knihu Město pro každého.

Novinka Jak se dělá design
Výstava na Designbloku je v druhém plánu teaserem k vydání knižní novinky Jak se dělá design. Jde o již třetí knihu jednoho z umělců, která vzniká pod hlavičkou Moravské galerie. Knihu píše Silvie Šeborová, ilustruje Jiří Franta a hlavním editorem je přední český designér Jiří Pelcl. Téma připravované knihy rezonuje s novým konceptem Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, jehož prostor po rekonstrukci patří ART DESIGN FASHION.

Předchozí dvě knihy vytvořené pro Moravskou galerii:
Jak se dělá galerie – David Böhm otvírá dětem svět muzeí a galerií
Jak namalovat vejce? – Jiří Franta a Silvie Šeborová vypráví příběh malíře Josefa Šímy
Do těchto a dalších knih budou mít možnost nahlédnout i návštěvníci Designbloku. Zájemci je můžou navíc pořídit v e-shopu Moravské galerie.
Jiří Franta a David Böhm také působí jako performeři, natáčí videa, pracují s veřejným prostorem. Celkem třikrát byli nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Oba umělci dlouhodobě spolupracují s Moravskou galerií v Brně, kromě již zmíněných knih jejich kresby zdobí například galerijní knihovnu, dále překreslili všechna díla z expozice ART IS HERE.

Foto: Tomáš Souček


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události