Na JazzFestBrno přijede Hiromi, Richard Bona či Mike Stern

Brno, 2. března 2022 – Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno zkompletoval hlavní program 21. ročníku. Nově do něj přibyla japonská pianistka Hiromi, která svoji už tak vysokou popularitu ještě znásobila loňským vystoupením na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Tokiu. Dalšími novými jmény v programu jsou multiinstrumentalista a zpěvák Richard Bona s českým Jazz Dock Orchestra, kapela kytaristy Mikea Sterna a saxofonisty Billa Evanse a duo pianisty Joeyho Calderazza a basisty Johna Patitucciho.

saxofon noty

Ti doplnili již dříve zveřejněné jazzové hvězdy, mezi nimiž se skví kytarista Pat Metheny, baskytarista Marcus Miller, zpěvačky Lizz Wright a Cécile McLorin Salvant, pianista Brad Mehldau s Filharmonií Brno, kapela GoGo Penguin, Delvon Lamarr Organ Trio a basista Christian McBride se svým uskupením Inside Straight, který 3. března festival odstartuje. Lákadlem letošního ročníku je i nedávno zveřejněný dvojkoncert kapely In Common kytaristy Matthewa Stevense a saxofonisty Waltera Smithe III, kterou na pódiu vystřídá bubeník Antonio Sánchez s kapelou Bad Hombre nominovanou na letošní Grammy.

„Samozřejmě ani letos neopomíjíme českou scénu. Po dobré zkušenosti z loňska, kdy jsme 20 let JazzFestu Brno oslavili celodenním festivalem ve festivalu právě s českými kapelami, jsme se rozhodli na tento koncept navázat. Nová akce nazvaná Slavnosti synkop letos představí přibližně desítku kapel na třech pódiích během jediného večera v Divadle Husa na provázku,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Fanoušci domácího jazzu se mohou těšit například na Dana Bártu, Davida Dorůžku, Vertigo, Luboše Soukupa či Tomáše Lišku. Součástí letošního ročníku bude také jam session k Mezinárodnímu dni jazzu, tradiční koncert Katedry jazzu JAMU, workshopy JazzFestBrno dětem či akce JazzFestBrno on the Road se zpěvačkou Samarou Joy.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...