Hvězdní pěvci Plachetka a Scholl představí Händelovo oratorium Saul

Brno, 8. ledna 2019 – Na den přesně 280 let od londýnské premiéry, 16. ledna 2019, uvede Czech Ensemble Baroque v Besedním domě v Brně nové nastudování slavného. Coby izraelský král Saul na jeviště vstoupí sólista Vídeňské opery a Metropolitní opery v New Yorku Adam Plachetka a po jeho boku král David v podání světového kontratenoristy Andrease Scholla.

Czech Ensemble Baroque

Spolu s nimi se představí sopranistky Natalie Rubis, Kristýna Vylíčilová, tenorista Rupert Charlesworth a další renomovaní pěvci. Výjimečný večer, jednu z vrcholných událostí nového hudebního roku, 8. února zažije také pražské Rudolfinum. Oba koncerty začínají v 19:30. Orchestr a sbor Czech Ensemble Baroque řídí Roman Válek.

Händelovo tříaktové oratorium Saul na libreto Charlese Jennense dějově vychází z biblických událostí, konkrétně První knihy Samuelovy. Příběh Saula, prvního krále Izraele, vykresluje přerod přátelství a obdivu zamýšleného Saulova následníka Davida v závist a nenávist, která je nakonec příčinou zkázy velkého panovníka. V dramatu se objevují také mytické postavy čarodějnice z Endoru a ducha proroka Samuela, kterého čarodějnice vyvolá z mrtvých. Pro Händela typická velká sborová čísla patří k tomu nejdramatičtějšímu, co Händel napsal. Premiéra v Královském divadle v Londýně měla nevšední úspěch, proto bylo dílo uváděno i v dalších sezónách.

Czech Ensemble Baroque pod vedením dirigenta Romana Válka koncertní provedení oratoria Saul zahraje také 30. července na zámku v Holešově. V produkci Hudebního festivalu Znojmo vznikne scénická podoba díla v režii Tomáše Pilaře, jejíž premiéra 25. července bude vrcholem jubilejního 15. ročníku festivalu. Reprízy následují 27. a 28. července.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...