Hlavním tématem festivalu EKOFILM bude nedostatek vody v krajině

Brno, 15. září 2018 – Již 44. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM propukne v Brně od 11. do 13. října. Ústředním tématem přehlídky snímků s tematikou životního prostředí je letos voda v krajině.

ekofilm brno 2018

„Prší málo a ubývá i sněhu, hladina spodní vody je mnohdy na minimu. Filmy z celého světa vybrané k tomuto problému ukazují, jakou zásluhu na tom má člověk a co můžeme dělat pro to, aby se voda do krajiny vrátila a zůstala tam v potřebném množství,“ zve na festival jeho prezident Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a současný vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku. Přehlídka soutěžních filmů proběhne v brněnském univerzitním kině Scala a v Otevřené zahradě Nadace Partnerství.

„Je faktem, že voda z České republiky, která je střechou Evropy, odtéká. Navíc se stále častěji setkáváme s extrémními projevy změny klimatu. Posledních několik let zažíváme extrémní sucho, deště jsou pak silné a krátké a půda se nestačí vodou nasytit. K tomu jsme za posledních sto let odvodnili více než milion hektarů půdy s cílem na ní hospodařit. Proto se na Ministerstvu životního prostředí v boji se suchem soustřeďujeme hlavně na zadržování vody v krajině, a to obnovou vodních prvků v krajině, revitalizací toků, vytvářením průlehů, remízů, travních pásů i krajinných prvků, které pomáhají odtok vody zpomalit. V posledních několika letech jsme pomohli realizovat stovky projektů po celé republice. Nezbytnou součástí boje se suchem je i zajištění pitné vody pro občany posilováním zdrojů pitné vody hlavně v menších obcích, zlepšování predikce výskytu sucha nebo také všeobecná osvěta, zaměřená na hospodaření s vodou i s půdou. A právě k tomu má sloužit i EKOFILM, který je letos věnovaný právě vodě v krajině,“ rozvádí témata letošního ročníku vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož rezort je hlavním organizátorem ekologického festivalu.

Do soutěže se přihlásilo přes dva tisíce dvě stě filmů. Z nich výběrová komise vybrala pětadvacet, které budou soutěžit ve třech kategoriích. Kromě hlavní ceny udělí porota ocenění v kategoriích Krásy přírody, Středoevropský film a Krátký film. Svou cenu udělí i prezident festivalu Ladislav Miko.

„Festivalové projekce jsou jedinečnou příležitostí vidět to nejzajímavější ze současné české filmařiny v tématu životního prostředí i zahraniční snímky, které se do české distribuce běžně nedostávají,“ poodkrývá program vedoucí dramaturg festivalu Petr Horák.

Tématu vody bude věnována jak filmová, tak doprovodná část. Její hlavní lákadlo tvoří diskuze s předními environmentalisty v Otevřené zahradě a besedy s českými i zahraničními odborníky v prostorách Masarykovy univerzity. „Návštěvníci by si neměli nechat ujít setkání s autory nové knihy, která na základě více než osmdesátky průzkumů veřejného mínění představuje vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí“ představuje jednu z festivalových perliček, která připadá na pátek 12. října Bohuslav Binka z Katedry environmentalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Program doplní přehlídka technologických trendů a zajímavostí v areálu EKOEXPO na náměstí Svobody nebo zážitkové programy pro školy. Festival otevře ve středu 10. října koncert kapely Mydy Rabycad na Moravském náměstí.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události