Čtverec, nebo kruh? Návštěvníky znejistí výstava Vasarely na Špilberku

Brno, 2. února 2017 - Geometrické abstraktní obrazce plné barev, kontrastů a optických iluzí. Tak vypadají grafiky Victora Vasarelyho, jehož dílo vystavuje Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Tento maďarsko-francouzský výtvarník je považován za průkopníka op-artu. Ze stovky grafik se návštěvníkům skoro zatočí hlava.

spilberk vystava

Tvorbu Victora Vasarelyho nejde přehlédnout. Pro jeho grafiky je typická geometrická abstrakce, hýří barvami, optickými iluzemi, kontrasty, elipsami, liniemi. Tvořil je přitom s technickou přesností kombinováním vzorců barev a tvarů, ručně, bez počítačů. „Vasarelyho op-art využívá rozum, přesnost a logiku. A také nedokonalost lidského oka, které takový vizuální vjem nedokáže zpracovat. Záleží na úhlu pohledu. Op-artový výtvor vypadá na živo v galerii jinak než na fotografii,“ vysvětluje kurátor výstavy Miroslav Houška z pražské Galerie GOAP, která do Brna zapůjčila exponáty.

Je mezi nimi i menší stádo šesti zeber. Právě zebra byla Vasarelyho oblíbeným motivem. Nejstarší zebra na Špilberku pochází z 50. let. Vasarelyho Zebra z roku 1937 přitom bývá považována za jeden z prvních příkladů optického umění. Pojem op-art se však začal používat až v 60. letech. „V roce 1965 byla v New Yorku v Museum of Modern Art první výstava optického umění. Vasarely tam byl nazván otcem op-artu. U veřejnosti měla výstava obrovský ohlas, ale kritici ji odsoudili jako pouťovou atrakci,“ přibližuje Houška.

Návštěvníci na Špilberku uvidí přesně 110 exponátů: od pestrobarevných sérigrafií plných optických klamů přes unikátní zápisy z Vasarelyho deníků a jeho korespondenci až po plakáty k jeho výstavám ve švédském Malmö z let 1985 a 1987. Lidé uvidí výběr z Vasarelyho celoživotní tvorby. Nejstarší vystavené dílo pochází z roku 1934, nejmladší z roku 1989. Z grafik je největší série Argenté – jde o dva geometrické tisky na zlatou a stříbrnou fólii. Ještě větší obrazec ale lidé uvidí hned u vstupu do výstavy. Tapeta přes celou stěnu opticky prodlouží prostor výstavy téměř do nekonečna.

Kdo zavítá na výstavu, sám se bude moci stát tvůrcem op-artu. Na jejím konci je totiž magnetická stěna s barevnými vzorovanými fóliemi, z nichž je možné sestavit si vlastní vasarelyovský obrazec. Lektorské pracoviště Muzea města Brna připravuje ve výstavě od března také animační program na objednání pro 2. stupeň základních škol, střední školy a gymnázia. Na něj bude možné objednat se i v rámci Týdne výtvarné kultury ve dnech 21. až 24. března.

Zdroj: MUmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...