Bohatý podzim v Moravském zemském muzeu

Brno, 27. října 2016 - Bohatý podzimní program čeká návštěvníky Moravského zemského muzea. Pokračují oslavy 200 let muzea prezentacemi odborných oddělení, aktuálně se představuje Historické oddělení. Vystavena bude například francouzská jezdecká křesadlová pistole z 18. století se stříbrnou garniturou, německá samonabíjecí pistole Mauser C 96, nebo poměrně vzácný kordík pro důstojníky vládního vojska Protektorátu Čechy a Morava.

moravske zemske muzeum

Zbraně doplní exponáty z bývalého Muzea odboje, které existovalo v letech 1928–1939. Možnost spatřit vzácné originály je pouze do 6. listopadu, kdy výstava končí a veřejnosti se o dva dny později představí Centrum slovanské archeologie.

Prezentace Centra slovanské archeologie bude zahájena 8. listopadu. Návštěvníci budou mít opět jen krátkou dobu na to pokochat se originály top sbírkových předmětů tohoto oddělení. Za mimořádných bezpečnostních opatření budou vystaveny zlaté náušnice, masivní gombíky, nebo meč vyrobený metodou damašku, vše z 9. století. Mimo tyto exkluzivní kousky se návštěvníci mohou těšit i na další šperky zdobené zlatem i pravými perlami. Vybrané exponáty dokládají bohatství mocných a zručnost a šikovnost jejich tvůrců. Mimořádná příležitost vidět tyto skvosty z Velké Moravy potrvá pouze do 4. prosince.

Od 12. 10. je návštěvníkům otevřena nová výstava divadelního oddělení Jeden život, která přibližuje celoživotní loutkářskou tvorbu legend českého loutkového divadla Věry Říčařové a Františka Vítka. Nabízí především loutky a scény z hradeckého divadla DRAK. Autentické exponáty doplňuje další materiál jako fotografie, plakáty aj. Vystaveny jsou artefakty i průvodní materiál z pozdějšího tvůrčího období Vítkových, kdy se vydali na cestu „svobodných umělců“. Expozice je obohacena některými replikami nedochovaných scén pro aranžmá solitérních loutek, dále obsažnějšími texty. Bohatý je i doprovodný program.

Tradičně je pro návštěvníky MZM připraven Muzejní podzim plný zajímavých přednášek a nevšedních akcí.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...