Newyorčan ZEBRA KATZ představí na Flédě svět queer rapu

Brno, 4. října 2016 - Hypnotický hudební zážitek zbavený genderových a žánrových předsudků slibuje vystoupení amerického queer rappera Zebra Katze. Enfant terrible newyorské hip hopové scény vystoupí 13. října na Flédě. Hudbu vycházející z elektronického minimalismu na koncertech doplňují pověstné Zebra Katzovy improvizace, osobní interakce s diváky a tendence překračovat zavedené mantinely hip hopových vystoupení. Na brněnské premiérové zastávce ho doprovodí slovenské elektronické duo Ink Midget b2b Pjoni.

zebra-katz koncert fleda

Ojay Morgan alias Zebra Katz je americký experimentální rapper vycházející z prostředí newyorského LGBT hnutí. Jeho činnost od počátku přesahuje hudební sféru. Pozornost na sebe strhl hned první skladbou Ima Read, kterou složil už ve škole. V roce 2012 ji jako hudební podklad pro svou módní přehlídku na pařížském Fashion Weeku použil americký návrhář Ricky Owens. Singl se dočkal mnoha remixů (Tricky, Azealia Banks, Grimes) a jeho autor velkého zájmu nevšedního publika. „Zebra Katz je multimediálním typem umělce. Při tvorbě klade důraz na vizuální složku a vlastní módní prezentaci. To platí především pro živá vystoupení, která jsou jednou velkou exhibicí a barevnou performancí. Katz je na pódiu nepředvídatelný, rád pracuje s publikem. Fanoušci se mohou těšit na excentrickou show, které budou nedílnou součástí,“ dodává dramaturgyně klubu Fléda Marie Butula Cichá.

Zebra Katzův nevšední umělecký přístup a živelnost koncertních vystoupení zájem o něj ještě zvyšuje.  Hudba postavená na minimalistických a hutných beatech spolu se suverénním přednesem dodává homo hopu mladého tvůrce charakteristickou taneční energii. Díky úspěšnému singlu Ima Read se dostal pod křídla vydavatelství Mad Decent. Pod vedením elektronického producenta Dipla vydal několik singlů a mixtapů. Pak založil vlastní label ZFK Records, pod jehož jménem v roce 2013 publikoval své první EP Drklng. S oblibou spolupracuje s dalšími hudebníky jako Azealia Banks, Diplo, Die Antwoord, The Scissor Sisters či Lana del Rey. Pro spolupráci na zatím posledním EP Nu Renegade (2015) si vybral Leilu. Společně vzdali hold jedné z největších Zebra Katzových ikon, Nině Simone.

Společně s dalšími rappery jako Mykki Blanco, Cakes da Killa nebo Le1f je považován za hlavního představitele současné queer rapové scény bojující proti obecně uznávanému mýtu rappera coby maskulinního heterosexuálního nadsamce v kšiltovce a velkých kalhotách.

Zebra Katze uvedou slovenští Ink Midget b2b Pjoni. Dvojice Adam Matej a Jonatán Pastirčák spolu začínali v instrumentálním projektu Tucan. Jejich živá vystoupení pod jménem Ink Midget&Pioni byla postavená především na improvizaci a svérázné elektronické hudbě s nadžánrovým rozptylem. Kořeny jejich stylu je možné hledat v industriálu 80. let a trip-hopu let devadesátých. Na Flédě zahrají nový B2B DJ set napěchovaný bass music, trapem, hip hopem a technem. O afterparty se postará DJ Alyaz.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...