Repliky knih starých až tři tisíce let v Dietrichsteinském paláci

Brno, 9. dubna 2015 - Až do začátku června potrvá v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu jedinečná výstava s názvem Tři tisíce let knižního umění – Skvosty pěti kultur. Ta představí 43 faksimilí jedinečných titulů z pěti kultur: egyptské, křesťanské, židovské, středoamerické a mogulské (mughalské), které dokumentují vývoj knihy a její ilustrace z různých kultur čtyř kontinentů, a to na ploše tří tisíců let.

mzm dietrichsteinsky palac knihy

Nejstarší je egyptský Papyrus Ani z Knihy mrtvých přibližně z poloviny 13. století před naším letopočtem a nejmladším dílem je Pesachová hagada z druhé poloviny 18. století. Světovou premiéru na této výstavě má faksimile Život svatého Václava z roku 1585. Originály vystavovaných knih jsou uloženy ve speciálních trezorech nejvýznamnějších světových paměťových institucí.

Dokonalé a přísně limitované faksimile těchto skvostů již 65 let připravuje v rakouském Grazu akademické vydavatelství ADEVA, které je nejstarším a největším světovým zhotovitelem těchto edic a určuje jejich světový standard. Z univerzální multikulturní knihovny vydavatelství ADEVA byly pro výstavu vybrány egyptské papyry, předkoloniální mexické kodexy, rukopisy z Mogulské říše v Indii, mistrovská díla arabské kaligrafie, byzantské purpurové kodexy a svitky, rukopis židovského původu a také ručně psaná svědectví našeho západního kulturního dědictví.

Vstupné: plné 50 Kč, zvýhodněné 25 Kč, rodinné 125 Kč, otevírací doba: út: 9–15, st–pá: 9–17, so–ne: 13–18 hodin, více na www.mzm.cz

Foto: Jan Cága, MZM


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...