Do Brna se vrací Tmavomodrý festival

Brno, 7. května 2014 – Do Brna se i letos vrátí mezinárodní přehlídka hudebních vystoupení pro zrakově postižené děti a mládež s názvem Tmavomodrý festival. Letošní, již pětadvacátý ročník se opět koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Romana Onderky, a to od středy 14. do soboty 17. května v Sále Břetislava Bakaly.

TMF

Před samotným zahájením festivalu je pro všechny milovníky hudby připraven benefiční koncert VUS Ondráš, z jehož výtěžku bude financován pobyt mladých hudebníků na festivalu. Koncert se uskuteční 14. května od 19 hod. v Sále Břetislava Bakaly a vystoupí na něm orchestr hudebních nástrojů společně s dívčím sborem.

15. května od 17 hod. proběhne slavnostní zahájení festivalu v prostorách Sálu Břetislava Bakaly, po kterém bude od 19.30 následovat společný koncert houslisty Jaroslava Svěceného a kytaristy Vladislava Bláhy v Besedním domě. Toto výjimečné spojení předních českých hudebníků slibuje pro všechny návštěvníky skvělý hudební zážitek.

TMF2Vyvrcholením festivalu bude v pátek 16. května vystoupení účastníků festivalu se svým programem zahrnujícím sborový zpěv, sólová, instrumentální a pěvecká vystoupení i kapely. Hudební přehlídka začíná od 13 hod. a potrvá do 18 hod. Po ní bude od 19 hod. následovat koncert nevidomého klavíristy a pedagoga Konzervatoře Brno Antona Mészárose.

Tmavomodrý festival bude zakončen 17. května 2014 v 15 hod. v Sále Břetislava Bakaly premiérou představení Scapinova šibalství Divadélka FORTEL, kde působí také nevidomí herci. Divadélko působí pod mezinárodní organizací Nová Akropolis.

Již tradičně je nedílnou součástí Tmavomodrého festivalu také bohatý doprovodný program. V průběhu pátečního programu bude v prostorách Sálu Břetislava Bakaly a rovněž na venkovním prostranství probíhat výstava kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené s možností si některé z nich vyzkoušet. Dále se uskuteční prezentace škol vodicích psů a jarmark výrobků dílny HapAteliér. Tento doprovodný program bude možné navštívit také v sobotu 17. května 2014.

V doprovodném programu je zahrnuta také interaktivní výstava s názvem „Tmavomodrá", která se koná od 12. do 17. května v Galerii R10 na Radnické 10. Vystavena bude v sekci „Brno v miniatuře" sbírka modelů Stavební fakulty VUT Brno od autora Dušana K. Josefa - brněnské pomníky a zajímavosti k ohmatání, a v sekci „Bílá v bílé" výstava prací zrakově postižených klientů sociálně terapeutické dílny brněnského TyfloCentra HapAteliér - zvukové a hmatové obrazy, obří dešťová hůl a neprůhledné krabice s objekty. Výstava je zahrnuta i v rámci Brněnské muzejní noci. Vstup na výstavu je volný.

V rámci 25. ročníku Tmavomodrého festivalu se uskuteční také konference pro odbornou veřejnost s názvem „Od kolébky k aktivnímu stáří" - Péče o těžce zrakově postižené v Jihomoravském kraji, která proběhne 15. května od 13 do 16 hodin v Sále Břetislava Bakaly. Akci pořádá Turistické informační centrum města Brna ve spolupráci s TyfloCentrem Brno.

foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události