Kino Art připravilo pro diváky říjnový cyklus pohádek za snížené vstupné

Brno, 9. října 2012 – Brněnské kino Art připravilo na říjnové soboty a neděle zlevněné projekce pro rodiče a děti. Za 60 až 80 Kč můžete shlédnout pohádky jako Bajaja, Sněhová královna, Tisíc a jedna noc, Velká sýrová loupež nebo novější Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva (90 Kč) a Kozí příběh se sýrem.

pohadka

V celém filmovém cyklu dominují dnešní generaci již méně známé skvosty české animované tvorby z dílny mistra Jiřího Trnky, Garika Seka nebo Břetislava Pojara. Oproti většině současných animovaných pohádek v sobě tato díla skrývají neobyčejné kouzlo a mají schopnost zabrnkat na ty správné strunky ve fantazii našich nejmenších i dospěláků. Zajímavé je, že i z hlediska světové kinematografie se jedná o velice ceněná díla, která se nesnažila ohromit co nejvíc diváků bombastickými efekty. Jsou spíše skromná, ale těm z nás, kteří se s nimi setkali v dětství, se jistě hluboko vryla do podvědomí.

Diváci se mohou těšit i na novou českou digitálně animovanou pohádku Kozí příběh se sýrem anebo nová dobrodružství Asterixe a Obelixe.

Program cyklu na říjen:

6. 10. , 16:00

BAJAJA – celovečerní film (72)

Československo, 1950,

Režie: Jiří Trnka

Hudba: Václav Trojan

Vstupné: 80,-

Jedna z nejkrásnějších loutkových pohádek Jiřího Trnky. Příběh Boženy Němcové vypráví příběh na pomezí mýtu a legendy o statečném princi Bajajovi. Film je vhodný nejen pro dětské publikum a získal řadu ocenění. Např. cenu filmové kritiky 1954 MFF Locarno, cenu za nejlepší dlouhý loutkový film 1950 na V. MFF Karlovy Vary a poslední cenu Národní z roku 1950, která byla zároveň největší a nejhodnotnější mu byla udělena za umělecké zpracování hudby, režii, scénář a za básnický doprovod. Hudba: Václav Trojan a na animaci k filmu se podíleli třeba Břetislav Pojar, Stanislav Látal, či František Braun. Jedno z těch lepších, ne-li nejlepších, Trnkových děl.

7. 10. , 16:00

SNĚHOVÁ KRÁLOVNA – pásmo pohádek (65 minut):

Sněhová královna ( Ladislav Čapek, Československo 1987, 50 minut, kreslená pohádka)

Pokusníček (4 minuty, kreslená pohádka)

Malý tygr (11 minut, kreslená pohádka)

Vstupné: 80,-

Podle známé předlohy od Hanse Christiana Andersena byla již natočena pěkně dlouhá řada jak filmových tak animovaných verzí této oblíbené pohádky, avšak tuto naší verzi od režiséra Čapka, můžeme považovat za jednu nejzdařilejších, jak po výtvarné stránce (Zdena Krejčová), kde je všechno tak krásně barevné, po hudební (Jaroslav Čelba).

13. 10. , 16:00

TISÍC A JEDNA NOC - celovečerní loutkový film G.Seka

Česko / Německo, 1993, 75 min

Režie: Garik Seko

Hudba: Petr Ulrych

Namluvil: Václav Postránecký

Vstupné: 80,-

O bohatství a osudu, O kováři Basimovi, O lstivé Dalíle, O taškáři Džinovi, O odměně. V KF-Studiu Jiřího Trnky vznikl tento celovečerní animovaný film jako sestřih pěti dílů z celkem 14dílného animovaného seriálu ve spolupráci s německými společnostmi Gold-film Pforzheim a Südwestfunk Baden Baden. Půvabně zpracované příběhy krásné Šeherezády kombinující loutkový film a kreslenou animaci. Oproti Zemanovým Pohádkám tisíce a jedné noci, je tento film méně známá rarita.

14. 10. (Malý sál)

VELKÁ SÝROVÁ LOUPEŽ – pásmo pohádek (64 minut)

Velká sýrová loupež – kreslená rodinná komedie (47 minut)

Západní Německo / Československo, 1986,

Režie: Václav Bedřich,

Hudba: Petr Skoumal

Hrají: Josef Dvořák, Luděk Sobota, Petr Nárožný, Vlastimil Hašek, Jan Faltýnek

+ Jak ulovit tygra – animovaná pohádka (17 minut)

Vstupné: 60,-

Napínavé a humorné vyprávění o třech myšácích žijících v biografu. Jednoho dne se rozhodnou vydat do opravdového světa a podniknout riskantní, ale lákavou akci. Terčem jejich zájmu je obchod se sýrem, který se chystají vyloupit... Filmové plátno bylo svědkem nespočetného množství zločinů. Někdy se dokonce stalo, že samo k zločinu inspirovalo. Pravidelný pobyt v kinosále také zapůsobil na hlavu Velkého Tvrdého Marvina, v níž se zrodil kolosální, nepřekonatelný, vychytaný, jedinečný, výdělečný a v neposlední řadě nebezpečný plán na loupež století. Co na tom, že Marvin je myš a velká loupež je sýrová. Tenhle „džob" bude rozhodně stát za to! (csfd)

21. 10. 15:00

ASTERIX A OBELIX VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA (premiéra)

Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté

Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy

Francie / Španělsko / Itálie / Maďarsko, 2012, 125 min

Režie: Laurent Tirard

Vstupné: 90,-

Pod vedením Julia Caesara napadly proslulé římské legie Británii. Jedné malé vesničce se však daří statečně odolávat, ale každým dnem je slabší a slabší. Britská královna proto vyslala svého věrného důstojníka Anticlimaxe, aby vyhledal pomoc u Galů v druhé malinké vesničce ve Francii vyhlášené svým důmyslným bojem proti Římanům... Když Anticlimax popsal zoufalou situaci svých lidí, Galové mu darovali barel svého kouzelného lektvaru a Astérix a Obélix jsou pověřeni doprovodit ho domů. Jakmile dorazí do Británie, Anticlimax jim představí místní zvyky ve vší parádě a všichni to pořádně roztočí! Vytočený Caesar se však rozhodne naverbovat Normanďany, hrůzu nahánějící bojovníky Severu, aby jednou provždy skoncovali s Brity. Jenže Normanďani touží po jediném – zažít strach. A to protože někde zaslechli přísloví: „Strach Ti dává křídla"...a kdo by nechtěl létat? Galové, Britové, Normanďani a Římané se zamotají do bláznivé honičky za kouzelným lektvarem, na němž záleží spása národa... (oficiální text distributora)

27. 10., 16:00

KOZÍ PŘÍBEH SE SÝREM (premiéra)

Animovaný / Rodinný / Pohádka

Česko, 2012, 85 min

Režie: Jan Tománek

Hudba: David Solař

Vstupné: 80,-

Kozí příběh se sýrem volně navazuje na předchozí díl. Děj filmu se přenese ze středověké Prahy do pohádkového sýrového království a kromě starých známých postav se mohou diváci těšit na řadu pohádkových bytostí a nové hlavní hrdiny – děti Kuby a Máci - Honzíka a Zuzanku, kteří spolu s Kozou procházejí celým příběhem. Celkové ladění filmu je více rodinné a pohádkové, než v předchozím díle. (oficiální text distributora)

28. 10. 16:00 (Malý sál)

ZAHRADA – pásmo pohádek (74 minut)

Milovník zvířat (14´)

O té velké mlze (14')

Jak ulovit tygra (17')

O myších ve staniolu (15')

Velryba Abyrlev (14')

Československo, 1974, Režie: Břetislav Pojar, Hudba: Jiří Kolafa

Jeden z nejkouzelnějších dětských seriálů, které v Československu vznikly. Na motivy Jiřího Trnky zpracoval Břetislav Pojar dobrodružství čtyř kluků v zapomenuté zahradě obývané svérázným hrubiánským kocourem a řadou dalších tajuplných tvorů a jevů. Příběhy oplývají nezaměnitelnou atmosférou pojarovských filmů, poetikou jazyka i vizuální stránky. Zamilují si děti všech generací. (loutkové opravené pásmo z dobrých kopií).

(red), foto: archiv TICmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...