Fléda startuje sezonu, dělníci ji za peníze sponzorů částečně odhlučnili

Brno, 12. září 2012 (MEDIAFAX) - Peníze a technologie dvou soukromých společností umožnily majitelům Flédy v Brně začít s odhlučněním legendárního hudebního klubu. Ve středu to řekla mluvčí Flédy Andrea Vojtěchovská s tím, že peníze poskytla společnost Starobrno, speciální akustickou vatu firma Sig Czech. Dělníci podle mluvčí v klubu pracují tak, aby stihli první část prací vedoucí k odhlučnění klubu ještě před pátečním zahájením nové sezony.

Publikum-koncert-01

Nejstarší hudební klub svého druhu v Brně se dostal do centra pozornosti letos na jaře, kdy kolovaly zvěsti o jeho uzavření. Lidé bydlící v okolí si totiž stěžovali na noční hluk v okolí tančírny. Brněnský magistrát zvažoval, zda vyhláškou ve Flédě neomezí provoz v nočních hodinách, po protestech části kulturní veřejností však od záměru upustil. Fléda má nicméně nůž na krku - musí svůj provoz uzpůsobit tak, aby nerušil v noci rodiny bydlící v okolí.

Celkové odhlučnění Flédy je podle Vojtěchovské na dobré cestě. Kulturní uzel Brna ovšem zdaleka ještě nemá vyhráno. "Stále potřebujeme najít silného partnera, který by nám finančně pomohl s dokončením celého projektu. K ní potřebujeme zhruba dva miliony korun," řekla Vojtěchovská.

Provozovatelé klubu by rádi, aby jim odhlučnění zaplatily radnice z veřejných rozpočtů. Ty to však odmítají s poukazem na soukromý status zařízení. Politici proto vesměs navrhují, aby si Fléda na své odhlučnění vydělala například benefičními koncerty. Šéf kulturní komise magistrátu Stanislav Michalík provozovatelům Flédy v této souvislosti vzkázal, že město letos zcela jistě nebude mít peníze na to, aby klub pomohlo odhlučnit. "Známí umělci, kteří se nyní za Flédu veřejně berou, mohou uspořádat benefiční koncerty a výtěžek z nich věnovat na potřebné stavební úpravy klubu," navrhl.

Historie klubu Fléda sahá do roku 1911. Původně vznikla jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause, v překladu Brněnský netopýr. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz, 70. a 80. letech minulého století pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 jej noví provozovatelé postupně přestavěli na filmový a hudební klub.

V současnosti je Fléda jednou z nejznámějších a nejvyhledávanějších klubových značek v Česku. Pořádají se v ní koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu, divadelní představení a filmové festivaly. Fléda nabízí své programy každý den, v týdnu je navštíví více jak tisícovka lidí. V okolí klubu ve Štefánikově ulici, hlavní tepně z centra do Králova Pole je proto v noci pravidelně rušno. K problémům s veřejným pořádkem se přidružuje i fakt, že v okolí Flédy má svá stanoviště řada pouličních prostitutek.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...