Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně rozezní letos klavír a varhany

Brno, 3. září 2012 - Prestižní Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně se už po osmnácté uskuteční třetí zářijový týden. Mimořádnou akci pořádá Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pod záštitou ministryně kultury Aleny Hanákové, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, primátora statutárního města Brna Romana Onderky.

klavir-klavesy-detail

Letos vůbec poprvé je soutěž dvouoborová a utkají se v ní hráči na klavír a varhany, kteří v den zahájení soutěže nedosáhli věku pětatřiceti let. Mezi 14. – 22. 9. 2012 bude v brněnském Besedním domě, na Hudební fakultě, Nové radnici a v chrámu svatého Augustina soutěžit přes třicet interpretů v každém oboru z tuzemska i zahraničí.

„Pevně věřím, že krásné prostředí Hudební fakulty JAMU, které bezprostředně sousedí s Besedním domem – místem řady Janáčkových premiér – poskytne soutěžícím mnoho inspirativních momentů a přispěje k šíření odkazu mistrova díla mezi mladými interprety,“ poznamenal prezident soutěže Vít Spilka. Všechna vystoupení tříkolové soutěže jsou volně přístupná veřejnosti.

Finální kolo, vyhlášení výsledků a udělování cen se uskuteční pro obor varhany 21. září od 17 hodin v Besedním domě v Brně, pro obor klavír o den později, tedy 22. září ve stejném čase a na stejném místě. Vítězství v soutěži je spojeno také se zajímavým finančním ohodnocením. Laureáti si odnesou za první místo částku sto tisíc korun, další dvě umístnění jsou spojena se sumou sedmdesát a čtyřicet tisíc korun.

Předsedou poroty pro obor klavír bude Alicja Paleta-Bugaj (Polsko), dalšími členy Eleonora Tkach (Ukrajina), Ida Černecká (Slovensko), Igor Ardašev (ČR) a Jan Jiraský (ČR). Předsedou poroty pro obor varhany bude Jon Laukvik (Norsko/Německo), dalšími členy Julian Gembalski (Polsko), Suzan Landale (Francie), Alena Veselá (ČR), Zdeněk Nováček (Česká republika).

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně (ve zkratce MSLJ) je soutěží, která nese jméno světoznámého skladatele Leoše Janáčka a má souvislost s jeho tvorbou. V pětiletých cyklech se pravidelně střídají obory smyčcové kvarteto, housle, klavír, varhany, violoncello, kontrabas, flétna, klarinet, lesní roh a tuba.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...