Výstava připomene význam malířské osobnosti Bohdana Laciny

Brno, 23. února 2012 – Muzeum města Brna připravilo ke stému výročí umělcova narození výstavu Bohdan Lacina. Chce tak připomenout a veřejnosti znovu přiblížit umělecký odkaz tvůrce, jenž patří k výrazným postavám nejen brněnského výtvarného života, ale i českého moderního umění dvacátého století vůbec. Umělec se osobitým způsobem zapsal do dějin novodobého českého malířství a jako ilustrátor se významně podílel na vysoké úrovni české knihy. Výstava potrvá v západním křídle hradu Špilberk od 23. února do začátku května.

bohdan_lacina_mmb

Rodák ze Sněžného na Českomoravské vysočine se poměrně záhy dobral stylově nezaměnitelného výtvarného projevu. Východiskem jeho cesty byl původně ortodoxní surrealismus, jehož základnu však brzy pod tlakem společenských událostí druhé poloviny třicátých let a hlavně let válečných opustil, aby se pokusil dospět k vlastní poetice. Jeho úsilí přineslo pozoruhodné výsledky v malířských dílech, která lze zařadit do několika základních motivických okruhů. Jako jeden z brněnských členů Skupiny Ra vystoupil Lacina na veřejnost s díly figurálními i s obrazy, které se inspirovaly jednak rodnou Vysočinou, jednak hudebními zážitky. 

Malíř se svou tvorbou odvážil i do sfér matematicko-fyzikální problematiky. Jeho tehdejší melancholicky laděné malby nemohou zatajit ohlas válečného času ani značnou míru melancholické poezie.Dogmatické požadavky, kladené v padesátých letech na uměleckou tvorbu, však jeho slibný tvůrčí rozmach potlačily. Umělec se sice i nadále věnoval knižní ilustraci a volné grafice, ale jako malíř se na dlouhá léta odmlčel. Před malířský stojan se znovu postavil až když se poměry v kultuře začaly uvolňovat. Uvědomoval si přitom, že musí usilovat o malířský projev, který bude odpovídat změněným životním poměrům.

lacina4

Po usilovném tvůrčím zápase nakonec v letech šedesátých dospěl k druhému vrcholu své životní umělecké dráhy.Bohdan Lacina i za nových podmínek zůstal věrný základním okruhům dřívějšího tematického repertoáru, obohatil však výrazový rejstřík a metaforiku svého díla o nové, místy až symbolické polohy. Na výstavě to je na první pohled zřejmé z projasněné barevné škály jeho malířských pláten i z jejich rezonance s lidským údělem. V malířově tvůrčím procesu posílila meditativní složka i touha po humanistickém poselství díla. Ovlivnilo to mimo jiné i orientaci na odkaz dávných mýtů i jejich aktualizaci v souladu s nazíráním moderního člověka.

Za přínos naší výtvarné kultuře se Bohdanu Lacinovi dostalo četných vyznamenání a poct, hlavně si však získal respekt v českých kulturních kruzích. Jeho osobnost mnoho znamenala rovněž díky celoživotnímu pedagogickému působení, které završil jako profesor na katedře dějin výtvarného umění Filozofické fakulty brněnské univerzity.

Při příležitosti zahájení výstavy ve středu 22. února byla zároveň pokřtěna knižní monografie Jiřího Hlušičky Bohdan Lacina. Kniha, kterou vydalo Nakladatelství Masarykovy univerzity v Brně, přibližuje umělcovu osobnost a vývoj jeho díla nejen úvodní monografickou studií, ale též osobními svědectvími přátel, jakož i obsáhlou obrazovou a textovou dokumentací včetně soupisu malířského a grafického díla a knižních ilustrací, jehož autorkou je Kateřina Svobodová.

Zdroj: Muzeum města Brna, foto: Archiv Muzea města Brna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..