Josef Pazderka představí na autogramiádě knihu Invaze 1968: ruský pohled

Brno, 6. ledna 2012 - Bývalý zpravodaj ČT v Moskvě Josef Pazderka představí 18. ledna v 17:00 hodin v brněnském knihkupectví Barvič a Novotnýsvou novou knihu s názvem INVAZE 1968: RUSKÝ POHLED. Kniha představuje první pokus o ucelenější náhled na ruské vnímání pražského jara a okupace roku 1968. Popisuje pocit spřízněnosti, který sovětská liberální inteligence a rodící se disidentské hnutí cítily v čase brežněvovského utahování šroubů vůči dění v Praze, jež pro ně představovalo jednu z posledních nadějí na změnu. Publikace představuje také sovětské novináře pobývající v Praze, kteří podporovali změny v tehdejší ČSSR a následně za svůj postoj zaplatili deportací a ztrátou zaměstnání.

Autogram-autogramiada-podpis

Publikace nahlíží i na sovětské vojáky, kteří přijeli do Československa, a v rozhovorech s nimi a dalších textech vykresluje jejich vnitřní svět i mohutnou mašinerii sovětské propagandy, jejímuž vlivu byli vystaveni. Knihu doprovázejí fotografie Josefa Koudelky, Karla Cudlína, Paula F. Goldsmithe, Miroslava Župníka a dalších autorů, stejně jako unikátní a dosud nepublikované snímky ze soukromých archivů sovětských vojáků i novinářů. Kniha vychází ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Josef Pazderka je bývalý moskevský zpravodaj České televize (2006–2010). Pracoval v organizaci Člověk v tísni (1999–2004), organizaci věnující se humanitární a rozvojové pomoci. Dva roky byl vedoucím její humanitární mise v Čečensku. Je autorem knihy rozhovorů s Petrou Procházkovou „Novinářka na Divokém východě“ (2008) a pravidelně přispívá do časopisu Respekt a deníku Hospodářské noviny. Vystudoval historii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a rozvojová studia na Oxford Brookes University.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...