Mahenova knihovna představuje Samizdat

Brno, 7. dubna 2015 - Společenský fenomén neoficiální knižní a časopisecké tvorby v kontextu 70. a 80. let minulého století ukazuje výstava Samizdat – skrytá minulost tvůrčího odporu, kterou je možné zhlédnout až do 26. dubna v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na Kobližné ulici.

samizdat kjm knihovna jiriho mahena v brne

Zakázané tiskoviny umožnily za normalizace přežití nezávislé literární i publicistické produkce a nahrazovaly neexistující veřejnou debatu o tématech, k nimž sdělovací prostředky i režimní instituce zachovávaly nucené mlčení. Myšlenkou samizdatu bylo vydávat alespoň malé množství výtisků, obvykle psaných přes průklepový papír na psacím stroji, případně použitím jakýchkoli rozmnožovacích prostředků, které byly k dispozici. Každý čtenář byl povzbuzován, aby tiskovinu opsal, nebo jakýmkoli způsobem rozmnožil a poskytl dále.

Samotný výraz „samizdat“ pochází z ruštiny a dal by se přeložit jako „vydat si sám“. V Rusku měl samizdat silnou tradici, která začala bolševickou revolucí. Sám pojem samizdat se tam ale objevil až začátkem 50. let 20. století a běžně začal být užíván až v 60. letech, kdy pronikl na Západ. Tehdy vznikala celá řada literárních děl, která nemohla být vydána oficiálně, tudíž je autoři alespoň přepisovali pro sebe a své přátele na psacím stroji.

„V českém kontextu se slovo samizdat objevuje na počátku 70. let, neboť právě v období počínající normalizace se ukázala potřeba šíření nezávislých informací. Vznik neoficiálních tiskovin byl reakcí na posílení cenzury, pronásledování novinářů i spisovatelů a na vyloučení tisíců aktivních lidí z veřejného života. Po zformování Charty 77 umožnila existence samizdatu propojování různých okruhů undergroundu a také sdílení zpráv o represích, kterým byli odpůrci tehdejšího režimu vystaveni. Právě na tuto dobu se také soustředí připravená expozice,“ vysvětluje autor konceptu výstavy Petr Pospíchal.

Výstava představí reprezentativní kolekci knih, které ukazují vývoj a bohatou kulturní i informační tvorbu různých nezávislých prostředí tehdejší československé společnosti, mezi nimi též vzácné bibliofilie básnických sbírek s výtvarným doprovodem významných umělců.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...