Zrekonstruovaná knihovna Biskupství brněnského nabízí přes 9000 svazků

Brno, 12. března 2024 – Více než 9000 knih ve volném výběru a další desítky tisíc v depozitáři nabízí svým návštěvníkům nově zrekonstruovaná diecézní Knihovna Biskupství brněnského. Původně veřejnosti nepřístupný sklad dnes poskytuje příjemné zázemí pro čtenáře, jehož součástí jsou i studijní místa nebo dětský koutek. Nové prostory přivítaly první návštěvníky 7. března a zrekonstruovanou knihovnu otevřel a požehnal brněnský biskup Pavel Konzbul.

bible kniha biskupstvi brnenske

Knihovna Biskupství brněnského funguje od roku 2001, kdy ji založil dnes emeritní biskup Vojtěch Cikrle. Doposud jí však chybělo místo, kde by návštěvníci mohli trávit více času a knihy si osobně procházet a vybírat. Právě takový prostor nyní vznikl revitalizací starého skladiště. V místnosti, která dřív nebyla pro veřejnost přístupná, se nyní nachází posezení pro čtenáře, dvě studijní místa i dětský koutek. Lidé si navíc nově mohou volně vybírat až z 9 000 svazků.

„Křesťanství bylo v průběhu dějin významným nositelem kulturního dědictví a vzdělanosti a mám radost, že i v současném světě k tomu můžeme přispívat. Čtenáři v naší bibliotéce mohou vybírat z pestré nabídky knih, od těch s duchovní tematikou, přes historické tituly až po současnou populární literaturu,“ řekl při slavnostním otevření knihovny biskup Pavel Konzbul.

Oficiální představení nových prostor se uskutečnilo u příležitosti Dne otevřených dveří knihovny. Příchozí mohli využít možnost amnestie poplatků za pozdní vrácení knih, na nové čtenáře zase čekala roční registrace zdarma. Zájemci si také v soutěžním kvízu mohli zahrát o knižní ceny. „Na program jsme se rozhodli zařadit i výstavu zajímavých Biblí z našeho fondu. Patří mezi ně nejnovější známé překlady, komentovaná či ilustrovaná vydání, Bible z různých koutů světa, v různých jazycích a také různého stáří.

Nejstarší Bible, o kterou se staráme, která však zůstává z bezpečnostních důvodů uložená v depozitáři, pochází z roku 1570,“ prozradila ředitelka knihovny Lenka Klašková. „Dnes jsme návštěvníkům umožnili prohlédnout si dva skutečné starožitné klenoty, svazky s přehledem řeholních řádů, doplněné o unikátní dobové ilustrace ze 17. a z 19. století,“ sdělila Lenka Klašková.

Knihovna Biskupství brněnského sídlí v klášteře Řádu sv. Alžběty na ulici Kamenná v Brně. Shromažďuje literární bohatství minulosti i současnosti. Celkem má ve svém majetku přes 80 000 svazků, které zahrnují křesťanskou literaturu ke studiu i duchovnímu růstu, různé obory teologie, historické knihy, mnoho cizojazyčných titulů, beletrii i literaturu pro děti. Kromě brněnské pobočky existuje také depozitář knihovny v Rajhradě a čtenáři si mohou objednávat svoje tituly skrze online portál na knihovna.biskupstvi.cz/.

Zdroj a foto: Biskupství brněnské

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Únor 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..