Palác šlechtičen dnes otevírá výstavu secesního fotografa Erwina Rauppa

Brno, 7. října 2011 - Palác šlechtičen dnes otevře výstavu jednoho z nejvýznamnějších secesních fotografů Erwina Rauppa Moravská Hellas 1904. Cyklus fotografií z roku zachycuje Moravu jako dobovou „poslední rezervaci ve střední Evropě, která si zachovala pel svérázu téměř neporušený".

vystava_erwin_raupp1250

Erwin Raupp (1863–1931)působil v Drážďanech, Berlíně a Darmstadtu. V létě roku 1904 odcestoval na Moravu, aby zde fotograficky zachytil „poslední rezervaci ve střední Evropě, která si zachovala pel svérázu téměř neporušený…“. V doprovodu uherskohradišťského publicisty a znalce lidové kultury Františka Kretze. Erwin Raupp navštívil několik lokalit v okolí Uherského Hradiště a fotografoval sváteční i každodenní život jako trhy v Uherském Hradišti a v Uherském Brodě, poutě na Velehradě a Sv. Antonínku u Blatnice, děti v Hroznové Lhotě aj. Ušlechtilou technikou gumotisku zpracované pozitivy potom posílal zpět na Moravu - tak se Rauppovy fotografie ocitly v českých muzejních sbírkách. 

Společně s teoretikem Fritzem Loescherem byl Erwin Raupp průkopníkem v porozumění obrazovým možnostem momentní fotografie, kterou vyzkoušel i během svého pobytu na Moravě. Ve světové fotografii vyznačuje počátek obratu od úzce estetických abstraktních cílů k dokumentárním funkcím a širšímu společenskému působení fotografie. 

vystava_erwin_raupp2400

Výstava v Paláci šlechtičen je projektem, na němž spolupracují Etnografický ústav Moravského zemského muzea, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a etnografické oddělení Národního muzea. Výstavu doprovází již vydaný katalog, který představuje všechny dosud známé Rauppovy fotografie z Moravy a připraveny jsou doprovodné programy (exkurze na jihovýchodní Moravu, komentované prohlídky ve výstavě, přednášky, filmová projekce, koncert).

(red), foto: Jan Cága, MZM


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...