Barokní kvarteto v rámci evropského turné zavítá i do Brna

Brno, 29. září 2011 - Maďarský kytarový virtuos, slovenská flétnistka, polská violoncellistka a český houslista, vítězové evropské soutěže Klassic star, zahrají jedinečnou směsici klasických skladeb 4. října v 19.30 hod  v prostorách sálu konventu Milosrdných bratří.

 

partitura

Maďarský kytarový virtuos v oblasti klasické hudby Sándor Mester koncertoval v uplynulých 6 letech ve 12 zemích. Kromě větších koncertů klade MS3 důraz na to, aby se klasická hudba dostala všude, tedy i na taková místa, na kterých doposud nebyla přístupná: do škol, do malých obcí a malých měst. V letošním roce zorganizoval v Maďarsku pod názvem „Concert for Roma” sérii koncertů po takových malých obcích, ve kterých žije mnoho romského obyvatelstva. V dubnu koncertoval se svou koncertní sérií Bakfark-Bartók na Slovensku, na Ukrajině, v Rumunsku a v Srbsku. V letních měsících odehrál více než padesát koncertů v malých obcích a městečkách v Čechách.

Jako hudebník pocházející ze středovýchodní Evropy si uvědomuje, jak obtížné je, aby se mladí hudebníci dostali ke koncertním příležitostem a aby mohli své umění předvést i v jiných zemích. A právě to je na počátku kariéry klasických hudebníků nejdůležitější pro to, aby mladí hudebníci získali vlastní zkušenosti na pódiu a aby jejich jméno bylo známé i v širších kruzích. Proto se zrodila myšlenka hudební soutěže Klassik Star on-line, která byla vypsána pro slovenské, české, polské hudebníky.  Vítězem soutěže se stala slovenská flétnistka Simona Pingitzerová, polská violoncellistka Aleksandra Pykaczová a český houslista Jakub Junek. Hudební formace MS3 Baroque Ensemble doplněná maďarským kytarovým virtuosem Sándorem Mesterem tak koncertuje v zastoupení členských států V4 (Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko). Hudebníci odehrají 12 koncertů ve čtyřech zemích. Na koncertech vystupuje každý hudebník sólově a zahrají také všichni společně. Hostem závěrečného koncertu turné v Budapešti bude slovenská flétnistka Ivica Gabrišová Encingerová.

Mladý polský hudební skladatel Dariusz Przybylski složil pro kvartet speciálně pro tuto příležitost a pro toto turné skladbu. Skladba s názvem „Discours 3” – bude mít premiéru právě na tomto turné.

„S hudebníky jsem se zatím osobně nesetkal, neznám je, v kontaktu jsme pouze formou e-mailů. Viděl jsem je hrát na videozáznamu na webových stránkách youtube, jsou to vynikající hudebníci. Velkou radost mám z toho, že nám Dariusz Przybylski složil skladbu. Na turné se nesmírně těším! – řekl Sándor Mester, producent turné.”


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...