Jak co funguje a proč? Festival vědy začíná už příští víkend

Brno, 9. září 2011 - Už příští týden se do Brna vrátí Festival vědy. Akce zaměřená na prezentaci vědy a vědců zábavnou formou se uskuteční od 17. do 23. září. Pestrý program uvede Den vědců a ukončí Noci vědců. Do festivalu se již tradičně zapojily brněnské univerzity. Týden mezi těmito dvěma událostmi vyplní výstavy a přednášky v Knihovně Jiřího Mahena.

08-veda-250

Den vědců, který celý festival otevře, slibuje zajímavé a inspirativní pokusy, měření a ukázky vědecké práce aplikované do každodenního života. Slavnostní zahájení se uskuteční v 11 hodin na pódiu na parkovišti ve Veselé ulici. V průběhu dne mohou návštěvníci shlédnout například Divadlo vědy, kde se představí i vědci z brněnských univerzit, nebo navštívit doprovodný program na Staré radnici. Při začátku festivalu budou vyhlášeni vítězové vědomostní soutěže Žirafa, do které je letos přihlášeno 170 soutěžících z druhých stupňů základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií.

Oživení programu v období mezi Dnem vědců a Nocí vědců přináší v letošním roce knihovna Jiřího Mahena s výstavou „Svět očima elektronů aneb Co umí moderní mikroskopy“. Ta ukazuje jedinečné snímky pořízené elektronovými mikroskopy. Součástí bude přednáška „Svět očima elektronů“.

Do noci vědců se letos zapojily Masarykova univerzita, Vysoké učení technické a Mendelova univerzita. Akce se koná v jeden den na více než dvaceti místech České republiky. Výhodou Brna je zapojení nejvýznamnějších vědeckých institucí, které nabídnou  pestrý a zajímavý program pro zájemce o vědu z nejrůznějších věkových skupin. I letos se můžeme těšit na efektní demonstrace, atraktivní vědecké show, přednášky, zajímavé hosty, workshopy nebo nevšední soutěže a hudební produkce, které mají za cíl ukázat, že vědci jsou stejní lidé jako všichni ostatní. 

Pro návštěvníky Noci vědců se otevřou brány všech tří univerzit již v 18. hodin a přístupné budou až do půlnoci. Mendelovo muzeum bude otevřeno v době od 20.00 do 23.00. Samotný program je pak soustředěn do následujících prostor:

  • Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity – Kotlářská 2
  • Fakulta informatiky Masarykovy univerzity – Botanická 68a
  • Mendelovo muzeum – Mendlovo náměstí 1a
  • Fakulta chemická Vysokého učení technického – Purkyňova 118
  • Mendelova univerzita v Brně – Zemědělská 1

Podrobný program najdete na stránkách www.festivalvedy.cz a www.noc-vedcu.cz.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...