Brno podpořili vznik seriálu České televize o Mendelovi

Brno, 17. listopadu 2020 – Rovných 200 let od narození významného vědce Gregora Johanna Mendela – takové výročí připadne na rok 2022, během kterého se uskuteční spousta akcí na připomínku slavného genetika. Česká televize nyní oslovila statutární město Brno s nabídkou podílet se na seriálu pro děti, který by je seznámil s Mendelovým dílem a životem.

hrasek mendel genetika

Mendelova mnohovrstevnatá osobnost vybízí ke zpracování pro dětské diváky. Témata, která budou v pořadu propojena, zahrnují přírodu, ekologii, genetiku, křížení rostlin, včelařství, meteorologii i astronomii. Česká televize, konkrétně televizní studio Brno, hodlá výročí Mendelova narození připomenout atraktivní formou hraného seriálu, v němž parta tří dětí detektivní formou rozplétá tajemství svérázného pana M. a paralelně s tím i fascinující Mendelův příběh.

„Hlavním cílem této aktivity je budování pozitivního vztahu dětí k vědě. To souvisí s hlavní ambicí zapojení města do oslav Mendelova narození, která spočívá právě v popularizaci vědy a výzkumu. Tato ambice vhodně podporuje Plán akcí schválený Radou města Brna a je také v souladu s nedávno schválenými strategickými dokumenty, kterými jsou Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje a Vize Brno 2050,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Česká televize požádala vedení města Brna o podporu výroby tohoto pořadu ve výši 400 tisíc korun bez DPH, tedy 50 tisíc korun na jeden díl. Toto financovaní brněnští radní schválili.

Schválená smlouva zajišťuje statutárnímu městu Brnu výrobu televizního seriálu na území města Brna a v jeho bezprostředním okolí, vysílání televizního seriálu v roce 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela a také propagační předměty s nosiči obsahujícími předmětný seriál. Město se tak stane spolupracujícím partnerem na výrobě seriálu, což bude uvedeno i v závěrečných titulcích. Natáčení pořadu je v plánu v létě 2021, uvedení na obrazovky pak v jubilejním roce 2022.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...