Vzácná relikvie míří do kostela na Lesné

Litoměřice, 7. srpna 2012 (MEDIAFAX) - Jeden z ostatků svaté Zdislavy, hlavní patronky litoměřické diecéze, míří z Jablonného v Podještědí do brněnské městské části Lesná. Mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková řekla, že biskup Jan Baxant v pondělí potvrdil pravost malé kůstky svaté Zdislavy.

litomerice_ostatek1

Biskup zapečetil relikviář, ve kterém bude ostatek převezen, do pečeti otiskl podle starobylé tradice svůj biskupský prsten. O ostatek svaté Zdislavy, patronky rodin, požádal farář nové farnosti v Brně-Lesné Pavel Hověz, který chystá stavbu nového kostela.

„Ostatek je kouskem kosti, které máme uloženy v klášterní kapli,“ řekl správce hrobu sv. Zdislavy v Jablonném. Jan Rajlich, administrátor Římskokatolické farnosti – děkanství Jablonné v Podještědí a rektor tamní baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy.

Ostatky svaté Zdislavy byly původně uloženy v kryptě baziliky, malá rakvička s kostmi ale byla v minulosti už několikrát rozpečetěna. „Naposledy to bylo za otce Bernarda v roce 2002, kdy z ní bylo několik kostí vybráno a uloženo v naší klášterní kapli, abychom mohli ostatky svaté Zdislavy vydávat. V současné době se nacházejí v kostelech a kaplích po celém světě,“ dodal Rajlich.

Ostatek svaté Zdislavy bude předán 7. září při mši svaté v 18.00 v Duchovním centru v Brně-Lesné, kde bude zprvu i uložen, později bude vložen do oltáře tamního kostela.

 

Alice Klaubenschalková. foto: Jan Rajlich ukazuje relikviář s ostatkem sv. Zdislavy, autor: Jana Michálková, Biskupství litoměřické

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...