MSV probíhal ve znamení dominující robotizace i kulatých výročí

Brno, 9. října 2018 – Na Mezinárodní strojírenský veletrh přijelo letos do Brna více než 1 650 vystavovatelů z 32 zemí. Za první tři dny prošlo turnikety na padesát tisíc návštěvníků a Veletrhy Brno očekávají celkovou návštěvnost přes osmdesát tisíc lidí. Jednou z tradičních akcí byla i obchodní setkání Kontakt-Kontrakt, která zároveň oslavila desetileté výročí.

kontakt kontrakt msv 2018

Letos se odehrál 60. mezinárodní strojírenský veletrh, který poprvé doplnila unikátní výstava 100ries, jež vypráví české a slovenské příběhy průmyslových legend. Po 90 letech se na výstaviště také vrátila socha Tomáše Garrigua Masaryka, která zde stála v roce 1928. Od pondělního dopoledne frézoval její repliku od sochaře Otakara Španiela přímo před zraky návštěvníků veletrhu více jak třímetrový robot. Právě současný trend digitalizace a s ní související automatizace výroby a změn na trhu práce byl jedním z hlavních prvků veletrhu. V jeho rámci pak ve dnech 1. a 2. října probíhala i akce Kontakt-Kontrakt.

Potkat prostřednictvím akce Kontakt-Kontrakt nové obchodní partnery a navázat nové obchodní příležitosti využilo 233 firem z 15 zemí. Jak sdělil ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon, skoro polovina společností byla ze zahraničí, přičemž převažovali zástupci firem ze Slovenska, které je letos partnerskou zemí veletrhu. Podle Absolona úspěšnost akce Kontakt-Kontrakt, na níž firmy hledají nové obchodní příležitosti, potvrzuje konjunkturu českého průmyslu.

Během dvou dnů proběhlo více než 400 dvoustranných jednání, a to jak v jednací expozici v pavilonu A2, tak i na stáncích vystavovatelů. Rekordmanem v počtu schůzek byl zástupce polské společnosti OBREiUP, který jich zvládl 13. „Formát akce nepředpokládá uzavření kontraktu ihned na místě. Jedná se o první obchodní jednání. Uzavřené kontrakty se dají očekávat nejdříve půl roku poté,“ uvedl Absolon.

Jednou z firem, jež letos možnost setkání využila, je dodavatel komponentů pro vesmírný průmysl S.A.B. Aerospace, s. r. o. „Kontakt-Kontrakt je pro nás perfektní příležitostí k setkání s novými i stávajícími obchodními partnery a navázání nových obchodních styků. Pro naši firmu, která je zaměřená na vývoj a hledá výrobní společnosti, jsou schůzky z 90 procent úspěšné,“ uvedl Petr Skalický z vedení S.A.B. Aerospace, s. r. o.

Možnost setkání využila i slovenská společnost MERCHANT, s. r. o., zabývající se robotikou. „Z mého pohledu je Kontakt-Kontrakt velmi dobře zorganizovaná akce. Jako vystavovatel jsem uvítal návštěvy firem přímo u nás na stánku. B2B akce znám i z druhé strany a oceňuji možnost osobně se seznámit s firmou, neboť krátký popis nemůže vystihnout celý rozsah její činnosti,“ uvedl obchodní manažer společnosti Tomáš Mlynka.

10. ročník akce Kontakt-Kontrakt se opět konal v rámci aktivit sítě Enterprise Europe Network. Tato celoevropská síť pro podporu přeshraniční spolupráce letos rovněž slaví desáté výročí existence. Kulatých výročí se navíc sešlo hned několik. K těm hlavním patří 60 let Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně nebo 100 let od vzniku Československa, což jsou témata, na něž organizátoři veletrhů nalákali znovu desetitisíce návštěvníků.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...