Brněnský inovátor Lifetech přichází s dezinfekcí pro kovoobráběcí průmysl

Brno, 3. května 2023 – Brněnský inovátor Lifetech vyvinul novou dezinfekční technologii, která je určena pro firmy, které se věnují obrábění kovů. Dezinfekce chladících emulzí a řezných kapalin prodlužuje jejich životnost, a tedy snižuje náklady na obrábění. Dalším benefitem je prevence onemocnění zaměstnanců kovoobráběcích provozů.

kovoobrabeci prumysl cnc

V kovoobráběcím průmyslu jsou přesnost a rychlost dvěma z nejdůležitějších výkonových parametrů. Současně je žádoucí zabránit jakékoli změně struktury obráběných materiálů i obráběcích nástrojů. Zásadní roli proto v celém procesu obrábění hrají chladící emulze a řezné kapaliny. Jejich nechemická dezinfekce je pro výrobní firmy cestou, jak snížit výrobní náklady a ochránit zdraví zaměstnanců.

Řezné kapaliny a chladicí emulze obsahují kromě vody a olejů další přísady, jako jsou například emulgátory, stabilizátory a antikorozní přísady. Pokud nejsou pravidelně dezinfikovány, dojde v jejich prostředí k rozmnožení bakterií a plísní. To má za následek mj. zápach, zhoršenou funkci a zanesení systémů.

Proto se do kapalin a emulzí přidávají chemické přípravky (biocidy), které růstu bakterií a plísní zabraňují. Aerosoly, které tyto biocidy uvolňují, však představují zdravotní riziko. Při dlouhodobém působení způsobují dýchací obtíže, záněty, podráždění pokožky a alergické reakce, mohou vyvolat i rakovinu plic. Zaměstnanci, kteří jsou těmto látkám vystaveni, jsou častěji nemocní a chybí ve výrobním procesu.

Řešením, se kterým přichází Lifetech, je výměna chemických biocidů za nechemickou dezinfekci s využitím ultrafialového (UV) záření, která je bezpečná, nezatěžuje životní prostředí a lze ji bezpečně používat trvale.

Hlavní výhody UV dezinfekce:

  1. Prodloužení životnosti chladících emulzí a řezných kapalin, (z toho vyplývající)
  2. snížení výrobních nákladů a
  3. prevence onemocnění výrobního personálu.

Přínosy potvrzuje laboratoř i nasazení v reálných podmínkách
Účinnost nízkotlakého UV systému LIFEUVL® – NW – EB – S, speciálně vyvinutého pro dezinfekci kovoobráběcích kapalin, byla nejprve testována v laboratorních podmínkách. Následně byla technologie několik měsíců testována v reálných podmínkách ve společnosti SPOLMETAL ze Slavkova u Brna, která se mj. věnuje strojnímu obrábění kovů a výrobě přesných strojních součástí v malých a středních sériích.

„Díky dezinfekčnímu zařízení od Lifetechu došlo ke snížení zápachu ve výrobní hale. Další přínosy očekáváme ve snížené spotřebě emulzní kapaliny, a především ve snížení nemocnosti pracovníků obsluhujících obráběcí stroje,“ představuje své zkušenosti Michal Křížka, výkonný ředitel společnosti SPOLMETAL. Veškeré vzorky byly analyzovány ve Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka v Brně.

Počet kultivovatelných mikroorganismů při 22 °C před zapnutím dezinfekční jednotky se typicky pohyboval mezi 1 a 40 miliony životaschopných buněk v jednom mililitru testované kapaliny (KTJ/ml). Do několika hodin po zapnutí dezinfekční jednotky se počet kultivovatelných mikroorganismů snížil přibližně o polovinu, do 3 až 10 dnů se snížil až o 99 %, tj. na hodnoty kolem 10 tisíc až 400 tisíc KTJ/ml. Během pokusů byl přitom dezinfekční systém zapnut pouze v době, kdy byly využívány obráběcí (NC) stroje.

„Ještě vyššího stupně dezinfekce bude možné dosáhnout, pokud se dezinfekční systém zapne na krátkou dobu i mimo pracovní dobu, především o víkendech a cca hodinu před začátkem směny“.

UV technologie nevytváří nežádoucí vedlejší produkty, nevyžaduje skladování a její instalace je jednoduchá a rychlá. Dezinfekční jednotky na úpravu chladících emulzí a řezných kapalin pokrývající potřeby těch nejmenších i těch největších výrobních firem,“ dodává Jiří Dřímal, majitel společnosti Lifetech.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...