Národní výstavy hospodářských zvířat se zúčastnilo přes 200 vystavovatelů

Brno, 1. července 2013 – V neděli skončila na brněnském výstavišti Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Ta se na brněnském výstavišti konala již potřetí a opět s větší účastí chovatelů a zvířat a za velkého zájmu návštěvníků. Počtem hospodářských zvířat šlo o přehlídku srovnatelnou s největšími evropskými výstavami svého druhu, informovala Dita Brančíková z tiskového oddělení BVV.

bvv nvhz

Národní výstava potvrdila dobré jméno a vysokou kvalitu české živočišné výroby, stejně jako kvalitu naší zemědělské techniky a technologií pro chov. "Je to unikátní výstava v České republice. Jde vlastně o veletrh, protože i chovná zvířata jsou komoditou a zde se i obchodují. Výstava přispívá podpoře živočišné výroby. Jejím konáním se pavilon P stal po čtyři dny nejluxusnější stájí na světě. Děkuji MZe a Genoservisu, bez jejich podpory a spolupráce by tento veletrh nebyl," řekl v zahajovacím projevu generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Zatímco zvířata soutěžila v národních šampionátech a komentovaných přehlídkách, nejlepší exponáty byly oceněny Zlatou medailí.

Výstavu navštívili zahraniční návštěvníci ze dvanácti zemí. Pozvání přijaly i mise obchodníků z Ruska, Ukrajiny a Běloruska, přijely sem za nákupem živých zvířat a plemenného materiálu. Netradiční přehlídka přilákala na brněnské výstaviště nejen zemědělské odborníky, ale i laickou veřejnost, kterou zaujala mj. jezdecká aréna s prezentací chovných koní nebo westernový program. O víkendu se na výstavišti otevřela také výstava chovatelských potřeb Propet a celková návštěvnost překročila 40 tisíc osob.

Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky rozšířila prostor pro předvádění a soutěže a obsadila již téměř 20 tisíc m2 výstavní plochy. Většina patřila 238 zúčastněným chovatelům a 817 kusům hospodářských zvířat. Vysokou úroveň českého chovatelství potvrdily prestižní národní šampionáty masného a holštýnského skotu. Další přehlídky se věnovaly českému strakatému skotu, prasatům ovcím, kozám a samozřejmě koním, jichž bylo přítomno 115 a představili se i ve sportovních a westernových disciplínách.

Ocenění pro nejlepší technologie

Agrární technika, expozice s technologiemi a službami pro zemědělce obsadila plochu přes 5 tisíc m2 a prezentovalo se zde 178 vystavujících firem, mezi nimi 13 zahraničních z Belgie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Velké Británie. Jejich produkty soutěžily o Zlaté medaile, jimiž hodnotitelská komise ocenila čtyři nejlepší exponáty. Jiří Třináctý a firma AgroDigest převzali medaili za publikaci Hodnocení krmiv pro dojnice. Společnost Megaagri byla oceněna za nastýlací rozdružovač MT 300. Zlatou medaili si z Brna odveze také společnost HZT Technik, která představila automatický systém krmení Triomatic T30. Další ocenění patří firmě Dibaq za extrudované krmivo pro koně Fitmin Complete. Zlatou medaili mediálního partnera výstavy Zemědělského týdeníku převzala společnost GreenMech za univerzální zametací zařízení Broomate německého výrobce Osborn International.

Doprovodný program oslovil odborníky i laiky

Součástí letošního ročníku byla také specializovaná výstava Biomasa s expozicemi patnácti výrobců a dodavatelů technologií, techniky a služeb pro transformaci a využití obnovitelných zdrojů energie. Dvoudenní konferenční program se zaměřil na aktuální témata oboru jako podporu bioplynových stanic, progresivní technologie pro produkci tepla z fytomasy nebo perspektivu využití směsných a biogenních pohonných hmot. Odborná veřejnost se sešla také na slavnostním zasedání Zemědělského svazu ČR ke 45. výročí založení organizace zemědělců.
Atraktivní novinkou bylo páté kolo nejvyšší rodeové soutěže v ČR Strabag ProRodeo Tour 2013. Širokou veřejnost zaujaly také ukázky chovatelských činností jako dojení krav a koz, stříhání ovcí, spřádání vlny aj. Čeští farmáři rozšířili prodej svých produktů včetně kulinářských specialit a nechyběla ani prezentace regionálních potravin. Návštěvníci opět vybírali nejkrásnější krávu výstavy a titul Miss sympatie získala kráva plemene Red Holštýn z akciové společnosti Dobrosev.

Zdroj: BVV


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...