Význam Brna ve výzkumu a vývoji stále roste

Brno, 21. března 2013 - O tom, že Brno se pro Českou republiku a celou střední Evropu stává tím, čím je pro USA Sillicon Valey, už bylo napsáno mnoho. I když nemusíme být zrovna zastánci podobných bombastických přirovnání, jedno je jisté.

TOP odvetvi FEI09

Brno se příznivou shodou okolností pozvolna řadí mezi mezinárodně uznávaná a respektovaná centra výzkumu a vývoje v mnoha vědeckých oborech. Proto bychom vám chtěli v krátkých medailónech představit některé brněnské firmy, které už dosáhly úspěchů výrazně přesahujících regionální úroveň.

FEI Czech Republic, s.r.o.

Brno patří již několik desetiletí mezi přední světová centra elektronové mikroskopie a v současnosti zde vzniká zhruba čtvrtina celosvětové produkce všech elektronových mikroskopů. Největším výrobcem těchto zařízení je v Brně firma FEI, která je jedním z hlavních světových výrobců vědeckých přístrojů. Na trh dodává elektronové a iontově-optické mikroskopy a další nástroje a aplikace, využívané v průmyslovém a vědeckém výzkumu materiálů, biotechnologiích, vývoji polovodičů, průmyslu uchovávání dat, výzkumu přírodních zdrojů a v dalších oborech. V brněnské továrně se vyrobí ročně asi 600 mikroskopů, jejichž cena se v závislosti na konfiguraci pohybuje v miliónech dolarů.

TOP odvetvi FEI03
„Když jsme začínali, vyráběli jsme v Brně asi 10 % produkce mikroskopů FEI. Dnes jsme s 60 % nejvýkonnější jednotkou celé firmy a dál rosteme. S tím souvisí jak nábor nových zaměstnanců, tak i plánované stěhovaní do nové budovy na Černovické terase," uvedl Jiří Očadlík, viceprezident pro výrobu FEI Company. „Tato investice se vyšplhala na částku 700 miliónů korun," dodal Očadlík. Díky investicím do vývoje a výzkumu se FEI daří držet na technologické špičce. V brněnském technologickém parku tak prací více než 500 zaměstnanců vznikají nejmodernější přístroje, které z moravské metropole putují do celého světa. Mezi odběrateli jsou například velké firmy jako Samsung nebo Intel, v České republice spolupracuje FEI mimo jiné s Masarykovou univerzitou nebo Akademií věd.

TESCAN, a.s.

TESCAN, a.s., je štikou mezi českými malými a středně velkými firmami, která se 22 let zabývá vývojem a výrobou skenovacích elektronových mikroskopů. Portfolio společnosti TESCAN zahrnuje 7 produktových řad skenovacích elektronových mikroskopů, včetně sérií s integrovaným iontovým svazkem. TESCAN záměrně orientuje vývoj a konečnou výrobu na složité a vysoce specializované přístroje. Chrání se tak před masovým nárůstem konkurenční produkce méně sofistikovaných přístrojů pocházejících z asijských zemí. Nemalou část svých výzkumných aktivit vyvíjí TESCAN ve spolupráci s akademickými institucemi jak v České republice, tak v zahraničí. Společnost se rovněž zapojuje do evropských a národních projektů.

TOP odvetvi-Tescan2
Přístroje produktové řady FERA3 a TIMA, ale například i systémy obsahující optiku elektronového svazku a svazku galiových iontů LYRA3 dobře vystihují sledovaný výrobní trend společnosti. Vysoce nastavené standardy založené na produkci sofistikovaných přístrojů společně s důrazem na individualizovaný přístup k zákazníkovi a jeho požadavkům jsou základem firemní strategie. Její úspěšnost dokládá exponenciální růst obratu společnosti v posledních letech. Velmi úspěšný byl pro TESCAN především loňský rok, kdy obrat společnosti překročil magickou hranici miliardy korun a vedle dalších ocenění se stal Štikou českého businessu 2012.

Honeywell, spol. s r.o.

Americká společnost Honeywell Technology Solutions (HTS) otevřela v Brně na konci roku 2012 nové centrum pro výzkum, rozvoj a technologie. Honeywell je firma produkující špičkové technologicky náročné výrobky a v Brně otevřela svou již třetí budovu, kde chce soustředit vývojové kapacity pro některé své produkty. Tím rozšířila své zdejší centrum pro výzkum, vývoj a inženýrství. V novém závodě, kde nalezne práci až 700 lidí, budou laboratoře a konceptové a školicí středisko. Honeywell v uplynulých dvou letech investoval do tohoto výzkumného a vývojového centra 568,5 miliónu korun (30 miliónů dolarů).

Top odvetvi-Honeywell
Záměrem společnosti je co nejlépe využít intelektuální potenciál brněnského centra tak, aby se mohlo řadit mezi přední výzkumná, rozvojová a technologická střediska světové úrovně. Brněnský závod společnosti Honeywell Technology Solutions vyvíjí klíčové technologie pro letovou kontrolu pro vyvíjená komerční letadla, topná zařízení pro domy a výkonná benzínová turbodmychadla nové generace a je součástí výzkumné a rozvojové a inovační skupiny, která v centrech v České republice, Číně, Indii a ve Spojených státech zaměstnává na 6 000 inženýrů.

SYNLAB Czech, s.r.o.

TOP odvetvi Synlab2V listopadu 2012 bylo dokončeno stěhování brněnské laboratoře SYNLAB Czech a všechny její provozy se konečně nacházejí v jedné budově v areálu CTParku na Evropské ulici v Modřicích. Znamená to usnadnění komunikace, komplexní pohled na pacienta, spolupráci jednotlivých oborů i nutnost odebírat menší množství krve, poněvadž například biochemii a infekční sérologii nebo imunologii je možné vyšetřit z jednoho vzorku. Nechybí ani možnost doordinovat další vyšetření na základě dílčích výsledků.

Součástí otevření nových laboratoří byla i prezentace některých přístrojů. V hematologii s přístrojem Roller 20 pro sedimentace erytrocytů ESR, pracující metodou analýzy agregační schopnosti erytrocytů v kapiláře, pro kterou je možno použít EDTA krev, to je stejný odběr jako na krevní obraz. V současné laboratoři je kladen také důraz na rychlost a díky Rolleru 20 je výsledek k dispozici do tří minut. V mikrobiologii byl představen zejména přístroj Maldi. Prezentována byla také základní vyšetření autoimunitních onemocnění. Věnovala se obecné charakteristice autoprotilátek a jejich laboratorní diagnostice. Pro stanovení protilátek v rutinní laboratoři se používají molekulově definované detekční systémy ELISA a BLOT. Ale zlatým standardem laboratorní diagnostiky zůstává metoda nepřímé imunofluorescence. Součástí prezentace bylo i velké množství IF obrazů jednotlivých autoimunitních protilátek.

UNIS, a.s.

Vývojovou část ve společnosti UNIS, a.s., zastupuje výzkumně vývojová sekce Mechatronické systémy, která zajišťuje kompletní vývojový cyklus produktu od prvotní analýzy technického zadání s návrhem řešení, přes vývoj softwaru, hardwaru a design mechanických dílů, až po výrobu prototypu, testování dle požadovaných norem a malosériovou výrobu. Tato sekce se převážně orientuje na vývoj elektroniky pro kritické aplikace v průmyslu a letectví. Vývoj řídicích systémů probíhá s ohledem na vysoký výkon, bezpečnost, spolehlivost a cenovou dostupnost. Vývoj a výroba produktů pro letecký průmysl probíhá ve shodě se standardy organizací FAA a EASA. Oddělení Mechatronických systémů společnosti UNIS, a.s., je aktivním členem Asociace leteckých výrobců ČR (ALV-ČR), Sdružení evropských leteckých výrobců AECMA a IEEE (Institut pro elektrotechnické a elektronické inženýrství).

Top odvetvi UNIS letadlo
Společnost se účastní projektu podpory českého leteckého průmyslu ve výzkumné, vývojové a výrobní oblasti. Hlavní kategorií jsou letouny CS-23, malé vrtulníky kategorie CS-27, popřípadě jiná CS-VLA velmi lehká, malá a střední letadla. Nejvýznamnějšími vyvíjenými produkty sekce Mechatronické systémy jsou řízení proudové jednotky CPSJ, což je elektronické zařízení určené pro řízení mikroturbíny TJ100, a řídicí jednotka FMPC palivového čerpadla zajišťující přesné, rychlé a variabilní dávkování paliva do palivového systému. Plně modulární je systém ovládání agregátů a pomocných zařízení hasicího vozu sloužící především k měření a regulaci rychlosti průtoku vody a koncentrátu.

Připravila Alena Štěpánková

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...