Brněnští vědci s výzkumem světélkujících enzymů zaujali na TTDay 2023

Brno, 4. prosince 2023 - Výzkum světélkujících enzymů, na kterém pracují vědci z Masarykovy univerzity, ocenila v soutěži Transfera Technology Day 2023 odborná porota složená ze zástupců investorů i vědy. Do soutěže se v letošním roce přihlásilo celkem 28 technologií, z nichž 12 nápadů postoupilo do finále, kde byly posuzovány jak inovativnost, tak jejich komerční potenciál.

luciferaza foto zdroj muni

Vědci z Loschmidtových laboratoří Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně obsadili v klání nejzajímavějších českých vědecko-výzkumných projektů 2. místo s projektem Luciferázový reportérový systém s extrémně stabilním bioluminiscenčním signálem.

Luciferázy jsou enzymy, které umožňují živým organismům produkovat světlo. Typickým příkladem světélkujících živočichů jsou třeba světlušky. Enzymy se používají v mnoha vědeckých, výzkumných či klinických aplikacích nebo při diagnostice různých onemocnění. V rámci výzkumu se podařilo vytvořit modifikovaný enzym, který svítí mnohem déle a stabilněji než ten přírodní. Díky tomu se může významně zlepšit diagnostika a sledování některých nemocí a usnadnit další výzkum.

„Dlouhodobou vizí tohoto výzkumu je nejen zlepšení neinvazivního biologického zobrazování a diagnostiky, ale také přenos světélkování pro praktické využití – například ve fotodynamické terapii, v podobě svítících rostlin či stromů a v poslední době si bioluminiscenční systémy též získávají oblibu v umění a architektuře,“ vysvětlili členové výzkumného týmu Daniel Pluskal a Martin Marek.

Odborná porota složená ze zástupců investorů i vědeckovýzkumných institucí posuzovala inovativnost 12 finálových nápadů, ale také jejich komerční potenciál. Transfera Technology Day pořádá spolek Transfera.cz od roku 2020 za podpory agentury CzechInvest, nadačního fondu Neuron a dalších partnerů. Cílem je propojit českou vědu a tvůrce technologií s byznysovou komunitou a vytvořit vhodné podmínky pro vzájemnou spolupráci.

Vynález vědců z Přírodovědecké fakulty MU je chráněn mezinárodní patentovou přihláškou, jejíž podání bylo zajištěno ve spolupráci s Centrem pro transfer technologií MU. „Aktuálně komunikujeme se soukromou společností, která projevila velký zájem o komerční uplatnění tohoto vynálezu. V současné době také probíhá evaluace komerčního potenciálu a oslovování dalších případných zájemců, což je jednou z hlavních činností našeho centra," doplnil Radoslav Trautmann, vedoucí oddělení transferu technologií CTT MU.

Zdroj a foto: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..